View Single Post
Eski 11-11-2009, 22:39   #6
Sergüzen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Virütik Hastalıklar
1- Yıldız çiçeklerinde en çok rastlanan Mosaik virüs hastalığıdır. Bu hastalığa yakalanan bitkide büyüme durur, yapraklar kıvrılarak deforme olur (Domates ve salatalık mosaik virüs hastalığındaki gibi)
Gonca sayısında azalma, genellikle gonca formu ve rengi bozulur.
Kıvırcık şekilli çok sayıda yan dal oluşması, yıldız çiçeği şeftali veya eriklerde görülen kurbağcık görünümündedir. Nedeni:
Yaprak bitleri veya kelebekler aracılığı ile taşınmıştır. Çiçek veya sürgünlerin kesimi sırasında akan bitki özsuyu ile taşınmıştır. Önlemi yoktur. Hastalıklı bitkilerden yumru alınmamalıdır. Diğer bitkilere bulaşmaması için hastalıklı bitkiler sökülüp imha edilmelidir.

Mantar Hastalıkları
1-Mildiyö : Yapraklar beyaz, una batırılmış gibi olur. Çok büyük sıcaklık değişikliklerinde ortaya çıkar. Önlemi, çiçekler çok sık dikilmemeli, bodur türlerde 30 cm, yüksek türlerde 80 cm mesafe bırakılmalıdır. Normalden fazla azotlu gübre verilmemeli. Bitkiler iyi güneş alan bir yere dikilmeli, kimyasal olarak Saprol ve Bayleton kullanılabilir.
2-Yaprak Yanıklığı (Yaprak lekesi): Yaprak üzerinde sarımsı yeşil noktalar; daha ileri safhada yapraklar üzerinde delikler oluşur. Devamında da yapraklar kurur. Nedeni: Yağışlı bir hava ve rutubetli bir ortam. Rüzgar yardımı ile Entyloma Dahliae isimli mantarın sporları ile sağlıklı bitkilere bulaşır. Hastalıklı yapraklar için kurtulma şansı yoktur. Hastalığın daha fazla yayılmaması için çeşitli mantar ilaçları kullanılır. Anthracol 0,2- Tithane ultra-Polygram WG 0,2 gibi.
3- Bitki sapı veya gonca çürüklüğü: Hastalık ilk önce bitkinin sapında su lekesi şeklinde görülür. Sonra yapraklara doğru solgunluk ortaya çıkar. Hastalık etmeni bitkide olduğu gibi goncalarda da kendini gösterir. Uzun süre bahçecilik için kullanılan tıpraklarda daha kolay ortaya çıkar. Hastalığa Sclerontinia sclerotiorum isimli bir mantar türü neden olur. Hastalığın yayılmasını önlemek için enfekte olmuş yumrular kullanılmamalı . Bitki havadar yerlere dikilmeli, rutubetli ortamlarda yetiştirmekten kaçınılmalıdır.
4-Verticillium solgunluğu : Hastalık bitkinin çok hızlı bir şekilde solmasına ve sonra da ölmesine neden olur. Mevsim sonuna doğru ortaya çıkar. Solma belirtileri alt yaprasklardan başlar. Hastalıklı bitkileri sağlıklı bitkilerden uzaklaştırmak gerekir. İlaçlı etkin bir mücadelesi yoktur. Killi topraklarda daha çok görülür.
5-Kurşuni küf : Saplarda, çiçeklerde ve yapraklarda yumuşama, yer yer kahverengi lekeler şeklinde ortaya çıkar. Hastalığı Botrytis cinerea isimli bir mantar yapar. Hastalıktan korunmak için yıldız çiçekleri çok sık ekilmemeli, fazla azotlu gübre verilmemeli, bitki düzenli fırçalanmalı ( Sayı az ise)
Bakteri Hastalıkları:
1- Bakterilerin neden olduğu solgunluk hastalığı ,Bakteriyel yanıklı Erwinia chrysanthemie ve Erwinia cytolitica isimli bakteriler neden olurlar. Hastalıklı sürgünlerde büyüme durur, goncalar çürük bir koku yayarlar. Yağışlı havalarda bakteri bitkinin zedelenmiş kısımlarından bitki dokusuna yerleşir. İlaçlı etkin bir mücadelesi yoktur. Yağmurlu havalarda goncalar kesilmemeli. Hastalıklı goncalar bitkiden hemen uzaklaştırılmalıdır.
2-Bakteriyel Doku Bozukluğu: Bakteriyel Gal Kökboğazında veya sapta karnabahar yüzeyi görünümünde deformasyonlar oluşur. Hastalığı Agrobacterium tumefaciens isimli bir bakteri tarafından oluşturur. Hastalıklı yumrular etrafındaki toprakla birlikte sökülüp atılmalıdır.
3-Yassılaşma: Anayumrulardaki gözlerin etrafı yumuşar (etimsi bir görünüm), küt ve kalın sürgünler, ve çok kuvvetli şekilde deforme olmuş (kıvrılmış) yapraklar şeklinde ortaya çıkar. Hastalığı toprağa bulaşmış olan Corynebacterium fascians isimli bakteriler yapar. Hastalıklı yumrular çoğaltma için kullanılmamalıdır.

Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön