View Single Post
Eski 09-11-2009, 23:40   #5
Sergüzen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Yıldız çiçeğinin yumrularının ayrılması: Elimizdeki yumruları ayırarak en ucuz şekilde fide sayımızı arttırabiliriz. Yumruların hepsi bir arada olduğunda göz sayısı az olur ve bu gözlerden bazılarından cılız sürgünler elde edilir. Bunun için ekim öncesi yumrular birbirinden ayrılmalıdır. Ekimden uzun süre önce yapılan ayırma sonucunda yumrular daha çabuk kururlar. Kökboğazlarında en az bir göz belirginleştiğinde ayırma işlemi için en ideal zamandır. Ayırma işlemi elle yapıldığı gibi , bu iş için keskin ve temiz bir bıçak da kullanılabilir. Ayırma işleminden önce yumrular kutulardan veya sandıklardan çıkarılarak 1-2 gün süre ile aydınlık ve sıcak bir ortamda bekletilirse hangi kökboğazının göz vereceği kolaylıkla görülür.
Yıldız çiçeği yumrularının dikimi:Kumlu, hafif asidik pH-Değeri 6,5 olan topraklar yıldız çiçeği için idealdir. Balçıklı topraklar suyu tutacağı için önerilmez. Yumruların dikileceği yer bol güneş almalıdır. Yumrular boylarından biraz daha derine (6-8 cm) dikilmelidir. Yumruların üzerinde birkaç santimetre kalınlığında toprak olmalıdır. Yumrular asla derin dikilmemelidir. Aksi takdirde sürgünler toprak üzerine çıkmak için enerjilerinin büyük bir kısmını harcamak zorunda kalacaklardır. Yumruların dikim zamanı yöresel olarak değişiklik gösterir. Bursa için Nisan ayının ikinci yarısı uygundur. Dikim zamanı bölgedeki don olaylarına göre ayarlanmalıdır. Yumrular olacak olan bir don olayından etkilenmemelidir. Çelikten üretilecekse bu süre Mayıs ayına kaymalıdır. Çeliklerin başlangıçta sadece ince kökleri vardır ve bunlar soğuğa karşı çok hassastırlar. Bunun için dikimden sonra don olayı olmamalıdır. Yıldız çiçeği dikiminde dikkate alınması gereken bir nokta da kazıklardır. Kazıklar dikimden önce açılan çukurlara yeterli uzunlukta çakılmalıdır. Sonra bu kazıkların pozisyonuna göre yumrular dikilmelidir. Sonradan dikilen kazıklar yumruları zedeleyebilir. Bitki büyüdükçe çok sıkı olmamak kaydı ile kazıklara bağlanır.
Yıldız çiçeğinin hastalık ve zararlıları:
a- Hayvansal Zaralılar
b- Virütik Hastalıklar
c- Mantar Hastalıkları
d- Bakteriyel Hastalıklar
olarak dört bölümde toplanabilir.

Hayvansal Zararlılar:
1- Sümüklüböcek: Sümüklüböcek yıldız çiçeğinin en büyük düşmanıdır. Sümüklüböcek için bira tuzakları, testere talaşı ve tuz kullanılabilir. Özellikle gece genç sürgünleri yiyerek zarar verirler. Gece bir el feneri yardımı ile sümüklüböcekler toplanarak yok edilir. (Yok etme işlemi her bahçevanın kendi yöntemidir) Ev yapımı lavantalı ilaçlar da fayda sağlar. Metaldehitli ve Demirfosfatlı yemlerle de yok edilebilirler. Bitkinin köklerinin etrafı temiz tutulursa sümüklüböceklerin barınacağı yer olmadığından bitkiye zarar veremezler. Sık aralarla tatbik edilen sarımsak ekstresi bunları bitkiden ve bölgeden uzaklaştırır. Sümüklüböceğin doğal düşmanları kirpi, ördek, sürüngenler ve karafatma (carabus auratus) .
2- Yaprak Bitleri: (Yeşil veya siyah) Bu zararlılar görüldüğünde hemen mücadeleye başlanmalıdır. Yaprak bitleri sadece bitkinin özsuyunu emmezler, daha tehlikelisi virüs hastalıklarının taşıyıcısıdır. Yaprak bitleri ile mücadele yeşil sabunlu veya arap sabunlu ilaçlar püskürtülerek yapılabilir. Bir başka yöntem fırça ile bu bitler temizlenir. Prethrum ihtiva eden ilaçlar da kullanılır. Veya atkuyruğu ekstresi püskürtülerek bunlar yok edilebilir. Bu sonuncu ilacı ben bahçemde çok kullandım ve başarılı sonuçlar aldım. İlaçlar 3-5 gün ara ile birçok defa tatbik edilmelidir. Yaprak bitlerinin bazı doğal düşmanları uç uç böceği, baştankara (kuş) , bülbül avcıböceği gibi.
3- Kulağa kaçan Böceği (Dermaptera) : Bu böceğin Latince güzel bir ismi vardır; Forficula auricularia, fakat yıldız çiçeğine verdiği zarar ismi gibi değildir. Çiçeğin yapraklarını, tomurcuklarını ve çiçeklerini yer. Yeme izleri yapraklarda bariz olarak görülür. Popülasyon çoğaldığında bitki tamamen kelleşir. Bu böcek sadece geceleri aktiftir. 3-4 cm uzunluğunda siyah akrep gibi kuyruğu çatallı bir böcektir. Geceleri bir el feneri yardımı ile kolayca toplanır. Bitkinin büyüme evresinde ben onlarcasını toplayıp boş araziye attım. Öldürmedim! Çünkü bu böcek ayni zamanda yaprak bitlerinin doğal düşmanıdır. Bahçenin başka tarafında kullanılabilir. Ben kullanmadım.
4- Osuruk Böceği (Heteroptera) : Yıldız çiçeği osuruk böceği için çok lezzetli bir bitkidir. Bu böceğin çok kuvvetli olan emme kabiliyeti sonucu yapraklar ve koncalar zarar görür. Bu böcek ayni zamanda virütik hastalıkları da taşır. Yeterli sulanan yıldız çiçeklerine bu böcek pek uğramaz. Benim bitkilerde hiç görülmedi. Kimyasal olarak Propoxur etken maddeli ilaçlar kullanılabilir. Osuruk böceğinin doğal düşmanı avcı böceğidir (Chrysoperla carnea).
5- Kırmızı örümcek: Kırmızı örümcek gündüzleri bitkiye yakın toprakta saklanır. Gece ortaya çıkarak taze yaprakları, genç sürgünleri hatta hatta toprağın hemen üzerindeki bitki sapını kemirir. Geceleri elle toplanarak yok edilebilir. Bitkiler üzerine sık sık kuvvetli şekilde su püskürtülerek de bitkiden uzaklaştırılır. Kimyasal olarak mücadele oldukça zor. Doğal dülmanı uç uç böceği ve diğer örümcek türleri.
6- Larva, kurtçuk ve pulkanatlılar (kelebek) :Bunlar gündüzleri bitki civarında oyuklarda saklanarak gece ortaya çıkarlar ve bitkinin yapraklarını, genç sürgünleri, hatta bitki sapını toprak hizasından yerler. Bunlar da geceleri elle toplanmalıdır.
7- Çekirge: Yaklaşık 4 mm uzunluğundadır, açık yeşil kanatlı hayvancıklardır. Çok miktarda yaprakların alt taraflarında kümelenirler. Yaprakların özsuyunu emerler ve yapraklar beyaz lekeli bir hale gelirler.


Düzenleyen Sergüzen : 12-11-2009 saat 20:47
Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön