View Single Post
Eski 19-11-2006, 12:22   #18
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Önce mukoza sonra dev Ağaçlar ölür...!

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi endorphyn
Sevgili dostlar...
Doğada bu kadar basitce hiçbir destek olmadan yetişebilen bir bitki, kültür ortamında yıllarını bu kadar bu işe verilmiş insanlarca üretilemiyor, bu benim aklımı tırmalanamkta. sorun kimde doğadamı, müfredattamı ??
Bu Doğada bu kadar basitce hiç bir destek olmadan yetişen bir bitki'yi ne kadar iyi tanıyoruz ki...

bundan evvelki mesajlarımda da yazdığım gibi 1970'li yıllarda avrupanın büyük alanlara yayılı monokültür köknar ormanlarının birden apansız ölümü çok araştırıldı.

ilk başlarda telafuz edilen eksoz gazlarından çıkan kükürt dioxidin su ile (schweflige saeure bunun türkçesini maalesef bilmiyorum bildiğim kolaylıkla sülfirik asid ile karıştırdığımızdır) yağan yağmırların asidikliğinin ve/veya kurşun asetatın neden olduğu idi.

Ancak nasılı çok arandı vede bugün biliniyor ki ormanda bugünlerde gördüğümüz mantarın "çiçekleri" esasen ağaç köklerini saran devasa bir mükoza yapısının "eisberg ucu" olan bu ağacı köklerden beslemek üzere kurulu sistemin bu asidik yağmurlardan etilenip ölmesi sonucu.

ağaç kökleri besin hatta su alıcak durumda olamayıp hastalanıp ölüvermişderdir. demek ki bildik köknarların da karanlık diplerinde henüz çok geç farketiğimiz bir eko sistem var . önce o mantar mukozası ölmüş sonrada ağacın kendisi.

Ha bu arada modern biolojide mantarlar fotosentez yapmadıklarından bitkiler sınıfından çıkartılıp ayrı bir sınıfa alındığını da genel bir ek bilgi olarak vermeyi uygun gördüm.

doğa hiç de istediğimiz kadar basit değildir. basit bir bitki ektiğiniz saksıda bile öylesine bir denge vardır ki öylesine bir karmaşa, etken faktörler vs ... biz bunların sadece bir kaçını karşılayınca sistem yerine oturmalı sanıyoruz.

ancak hiç de öylesi bir şey olmadığını biliyoruz görüyoruz.
hiç bir şey göründüğü kadar basit değildir. Ancak biz doğanın kantarının topunu kaydırarak hala da dengede kaldığını zannetiğimiz sürece bir zaman sonra neyin ters düz olduğunu çok geç farkeder olacağız.

bazı Avustralyalı arkadaşlarımız kibritotu gilleri yeni yeni keşfediyor olması ona birilerinin bu bitkilerin 300 milyon yıldan beri süre geldiğini söylemesi gibi bende bunu bir zaman sonra başkalarının insanoğlu için söyler olmasını dilerim...

ancak görünen o ki tabiat dengesini yendien bulacak ancak bizim gibi dinozorlaşmış çevresine saldırır bir türün varlığını yürüteceği bir doğada yer alabilecek miyiz...
hiç sanmıyorum.

saygılar.


Düzenleyen Mine Pakkaner : 21-11-2006 saat 19:31 Neden: paragraf
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön