View Single Post
Eski 06-11-2009, 20:25   #29
oppss!
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-04-2009
NTV Bilim Kasım '09 sayısı ; GDO, canavar mı?

Bugün aylık dergileri incelerken dergilerdeki konuları burdada bahsetmeye karar verdim...
NTV Bilim dergisinin bu sayısında gdo ile ilgiki uzun bir makale mevcut, yazı son derece uzun olduğu için alıp dergiyi okumanızı tavsiye ediyorum...
Ayrıca; Eriyen İzlanda, 4*C, Sulak Ay, Doğal Tehdit makaklelerinide okumanızı tavsiye ediyorum...
Umarım yardımcı olmuşumdur

NTV Bilim Kasım ayı sayısında GDO'larla ilgili geniş araştırmaya yer veriyor.

NTV Bilim, GDO'lara karşı olan ve savunan bilim insanları ile görüştü. İşte bu görüşmelerden kısa notlar...

Yıldız Teknik Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Şeminur Topal şunları söylüyor:

GDO'lu ürünlerle beslenmek zorunda kalan anneler bebeklerini emzirdiklerinden bebeklerin korunması söz konusu değil. Çocukları da, örneğin transgenik mısırdan üretilen nişasta bazlı şekerle üretilmiş çerezlerdan nasıl uzak tutabilirsiniz? Bu türden pek çok gıda çocuklar için riskli ise, onlar da bu riskle karşı karşıya kalacaklar. Ayrıca, bu yasada bebek ve çocuk yiyecekleri muaf tutulsa da yetişkinlerin sağlığı çin olası riskler gözardı ediliyor. Riskin ciddiyeti her şeyden önce ne yediğimizi bilmemekten kaynaklanıyor. Bugüne değin hiçbir ürünün üzerinde, etiketinde "GDO'lu" olduğuna ilişkin bir açıklama bulunmuyordu. Diyelim ki ne yediğinizi bilmek istiyorsunuz. Bunun için kapısını çalabileceğiniz, biri Ankar'da biri de Bursa'da olmak üzere ve Tarım Bakanlığı bünyesinde iki laboratuvar var. Onlar ciddi bir ücret karşılığında bu analizi yapıyorlar; ancak öncesinde de bir deklarasyon imzalatıyorlar. Buna göre analizi yaptırmak isteyen, sonuçları hiçbir yerde yayımlamayacağını kabul ediyor.

ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü'nden Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem ise şunları söylüyor:

Bazı konvansiyonel gıda ürünlerinde olduğu gib GDO'ların da tüketicide alerjik reaksiyon oluşturabilme riski var. Diğer ürünlerde olduğu gibi GDO'lar da ticarileşip tüketim zincirine girmeden önce detaylı olarak toksisite, alerjenite gibi etkiler açısından bağımsız otoritelerce analiz ediliyor ve buralardan alınan raporlar doğrultusunda kullanımlarına izin veriliyor. Ancak, ülkemizde halen mevzuat olmamasından dolayı gümrük kapılarında GDO analizi rutin olarak yapılmıyor.

Sabancı Üniversitesi Doğa ve Mühendislik Fakültesi'nden Selim Çetiner de şunları söylüyor.

GDO'lar, sağlığa ve çevreye zararı olmayan, verimde artış sağlayan, daha aza kimyasal gübre ve tarım ilacı gerektiren ve kurak-tuzlu arazilerde tarım olanağı sağlayacak modern tarım teknolojisinin ürünleri. Konuya bilimsel bakan akademi, enstitü, dernek ve kurullar GDO'ların güvenli olduğunu söylüyor. Zaten pazarlama öncesinde yapılan titiz ve dikkatli denetimler sonucunda riskli ürünlerin insanlara sunulması diye bir durum söz konusu olamaz.
...
Kaynak :http://www.ntvmsnbc.com/

Düzenleyen oppss! : 06-11-2009 saat 20:39 Neden: Ekleme
oppss! Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön