View Single Post
Eski 05-11-2009, 13:14   #43
çekirdek
Ağaç Dostu
 
çekirdek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 857
O tarihten bugüne neler yaptım?

Kuyu açtırmak için üç ayrı sondajcı çağırdım. İlkinde jeofizik mühendisi de geldi. 70–80 metreden sonra sert zemine rastlanabileceği ve toprak-kaya cinsi konusunda rapor verdi.

Daha sonraki kuyucular da bu rapor üzerinden bakım yaptılar. Deniz seviyesinden yüksekliğim yüzyirmibeş metre imiş. Hepsinden de aldığım fiyat aşağı-yukarı metre başı 150–170 lira. Demek ki bir artezyen bana 20bin lira civarında malolacak. Çok para..

Sonuçta, ilk düşündüğüm gibi yukarımdaki minik pınarın ıslahı ve kaptaj yapımıyla yetineceğim.

Taş Duvar, taş ev
Civardaki taş ocaklarından taş bakındım.
En yakınımdaki ocağın taşı güzeldi ama pahalıydı (ilk fiyatı aldım, pazarlık yapmadım, çünkü oradan almayacağım), 20 tonluğun fiyatını 500 dedi. Çarptı-böldü, metre karesi 20 liraya geliyormuş.
25 lira da örücü ustanın metrekare ücreti:
20+25=45 lira sadece taş ve usta, buna çimento ve kumu da eklenecek.
Bende de ilk elde örülecek olan 100metre uzunlukta 4metre ortalama yükseklikte = 400 metrekare duvar var.
400*50(desek)=20bin
Bir de kepçe çalışacak temeli, taşın koyulacağı düzlüğü açmak ve bazen taş aktarımını sağlamak için..

Ve benim daha başka istinat duvarları da yapmam lazım..

Ve evin bir bölümü de taş örgü olacak…

Bu işte bir terslik var..

Çevre doğalına uygun olsun diyoruz, eski doku gibi olsun, onlara uysun diyoruz, çevreyi beton yığınına boğmayalım diyoruz, moda falan umurumuzda değil, bakıyoruz eski insanlar duvarlarını hep taşlarla örmüşler, biz de öyle yapalım diyoruz, ama ters olan bir şeyler var..

Eskiler arazilerden çıkan taşlarla, onları değerlendirerek, en ekonomik şekilde yapmışlar evlerini, sekileme duvarlarını.
Ama biz şimdi onlara öykünerek yaptığımız iyi niyetli çalışmalarımızda;
taş kullanabilmek için tonlarca taş alıyoruz, nakliyat yaptırıyoruz, tonlarca da para veriyoruz..

Bu ilk mecburi duvarı (çünkü üzerimdeki yolu tutması, ona istinat olması gerekiyor) örsem taşla, diğer duvarlara başka çözüm bulabilir miyim acaba diye düşünüyorum?? Çünkü daha, yükseklikleri dörder metre olmasa da 600-700metrekare daha duvar örmem gerek.

Aradaki teraslama duvarları hariç 100+65+65metre daha sınır duvarım var. Sınırlara hiç duvarsız sadece tel yapmanın sakıncalarını daha önce yaşadım: Teli en alttan kaldırarak hem hayvanlar giriyor hem de insanlar.. Her seferinde onarmak gerekiyor.

Bu sınır duvarlarımı, içine araziden çıkan küçük taş ve toprakları doldurduğum çuvallarla yığma yapsam mı diye düşündüm, bağlantılarını da yaparak. Hem değerlenmiş de olurlar.
Ama yanlış olur. Çünkü dıştan hayvan ve insan yıpratmalarına, delmelerine açık bir malzeme çuval. Ne yapmalı, ne yapmalı??
Bu çuval çözümünü belki sadece içerideki bazı alçak teraslamalarda kullanabilirim. Aralarına da tohumlar bırakırım, kendiliğinden yeşillenirler.. Bu fikir güzel. Umarım kediler ve köpeklerim zarar vermezler. Verirler mi ki?

Ekolojik arayışlar
Çevre mühendisi iki arkadaş ile görüştük. İstanbul’dan gelip araziye baktılar. Yağmur sularının birikimi ve kullanımı, atık suların değerlendirilmesi, rüzgâr ve güneş enerjisinin kullanımı konularında olabileceklerin çalışmalarını yapacağız. Ayrıca yakıt kullanmadan ısınan suyun kaloriferlerde kullanımını sağlamaya çalışacağız. Bakalım ne kadarını hayata geçirebileceğiz.

çekirdek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön