View Single Post
Eski 02-11-2009, 18:42   #77
jarahar
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-11-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 17
Merhabalar,aranıza katıldığım için mutluyum,herkese sevgiler ve saygılar,
Yakın bir zamanda bitkilere olan ilgim çoğaldı ve tohumdan çeşitli bitkiler yetiştirmeye başladım,açık söyleyeyim ağaçlar.net büyük etken oldu bu ilgime,baktım her türlü detaylı bilgi var ve site sayesinde kolay ve keyifli bir uğraş,hiç düşünmeden başladım.Benim foruma dalar dalmaz araştırdığım ihtiyacım olan konu,bitkiler için hayati önem taşıyan ışık konusu,bu başlıkta bir çok değerli bilgi buldum ama hala işin aslını veya en doğru ışık seçimini yapabilmiş değilim.Ama bir yerde alttaki bilgiyi buldum ve bence en doyurucu bilgi gibi duruyor.Sorun şu ki;altta çeşitli renklerin bitkilere olan etkilerini yakalayabilmek için,değerleri belirtilen renk ışıklara yakın değerleri yakalayabilmek için ne tür lambalar kullanacağız ve nereden satın alabileceğiz.Sanırım tam bu noktada forumda bitkilerle haşır neşir olan bir elektrik elektronik mühendisine ihtiyacımız var,düzenek nasıl olmalı,hangi lambalar seçilmeli,v.s.Açık söyleyeyim site üyelerinin paylaşımları yaklaşımları profesyonel bir enstütü edasında hayran kaldım,laboratuarda gibi çalışıyoruz.Eminim bu ışık konusunu da en güzel şekilde halledeceğiz.


( KAYNAK: http://www.volkanderinbay.net/tarimn...y.asp?konuno=3 )

Seraların ışıklandırılmasında kullanılan doğal ışık kaynağı güneşin dalga boylarına göre, ışık renkleri şöyledir.

Mor ötesi (ultraviyole) ışınlarının dalga boyları I=290-360 nm (Nanometre=nm 1x10-9 m veya milimikron MM).
Morötesi ışıkların (kısa dalgalı ışıklar) büyük kısmı atmosferdeki ozon tabakası tarafından tutulur. Bu ışıklar bitkilerde renk oluşumunu ve büyümeyi engeller, cüceliğe neden olur. Seralarda örtü malzemesi olarak kullanılan camların morötesi ışıkları geçirme özelliği, morötesi (ultraviyole) katkı maddesi kullanılmamış plastik örtü malzemesine göre daha azdır.
Görülebilir (orta dalga boylu) ışıkların dalga boyları l=360-760 nm. Gözle görülen ışıkların renkleri ve dalga boyları farklı olup, aşağıdaki şekildedir.
mor ışıklar l = 360-424 nm
mavi ışıklar l = 424-492 nm
yeşil ışıklar l = 492-535 nm
sarı ışıklar l = 535-586 nm
turuncu ışıklar l = 586-647 nm
kırmızı ışıklar l = 647-769 nm
Dalga boyları farklı olan bu ışıkların bitki üzerinde etkisi de farklı olmaktadır. Bitkilerin özümlemeleri dalga boyu 430-660 nm arasındaki ışıklarda daha hızlı olmaktadır.

Örneğin mavi ışık bitkilerin fazla boylanarak gelişmesini sağlar. Kırmızı ışığın bulunmaması tohumların çimlenmesini ve gelişmesini engeller ve çiçeklenmesini geciktirir. Yeşil ışık ise bitki büyümesini olumsuz olarak etkiler. Güneşten gelen kırmızı ve mavi ışıkların geliş yoğunluğu, güneşten gelen ışıkların açısına bağlı olarak değişir.

jarahar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön