Verilen linkte çok özet olarak, dokunulmamış orman toprağında iyi gelişmiş çok yıllık otların ya da çalıların kök bölgelerinden alınan toprağın yeterince mikoriza içerdiğini var sayıyor. Bu toprağın alınıp özel bir havuzda dikilen bir kaç bitki vasıtasıyla çoğaltılmasını anlatıyor.
Yöntem gayet akla uygun. Sorun şu ki, orada mikoriza olduğundan nasıl emin olacağız? Mikroorganizmalar çıplak gözle görünür olmadıklarından varlıklarını ancak delilleriyle anlayabiliriz. Bir yerde ne olduğu zaman bol mikoriza kolonileri olduğunu anlarız çok net değil. Evet, bazı çok iyi gelişen, fazlasıyla hızlı büyüyen otları topraktan söküp hemen köklerini kokladığımda farklı bir koku alıyorum. Bunu sadece orman toprağında değil, söz gelimi bizim sebze adalarında devleşen bitkilerin köklerinde de alıyorum. Tuhaf, rahatsız etmeyen, aksine topraktaki bir zenginliği (elbette zahiri olarak) hissettiren, oldukça yoğun bir koku. Bu bir mikoriza işareti olabilir mi? Ya da başka nelere dikkat etmek gerekir?
|