Konu: Kirpi
View Single Post
Eski 02-11-2009, 02:11   #62
umutkara
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-10-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 53
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mutlu Kutlu Mesajı Göster

Evde tek başına beslenen bukelamun ne kadar mutlu ve sağlıklı olabilirki, dertleşebileceği bir cinsi, koklaşabileceği bir eşi olmadan.
Önce buradan başlayım. Bukalemunlar tek başlarına yaşar. Sadece çiftleşme dönemlerinde birlikte olurlar sonra ayrılırlar. Bir bukalemunun yanına başkası konulursa stress olur.

Bunun dışında hangi hayvanların evde beslenip hangilerinin beslenemeyeceğine dair söylenenlerin hiçbir objektif değeri yok diye düşünüyorum. Herkes kendince makul bulduğu hayvanların beslenmesi doğal karşılamış (aynı herkesin kendi yediği yemeği normal ama başka kıtalarda yenilen yemekleri anormal hatta iğrenç bulması gibi) diğer hayvanlar içinse çeşitli gerekçelerle itiraz etmiş.

Bence hangi hayvanların beslenip hangi hayvanların beslenmemesi gerektiğine dair daha bilimsel bir kriter olmalı. Mesela kedi köpek bizim şu işimize yarıyor bence hiç adil bir gerekçe değil. Aynı şekilde at, inek vs. de.

Benim bukalemunuma gelince tüm kuş besleyenlerden daha insaflıyım, çünkü bir kafesi yok. 24 saat özgür. Hangi hayvanlar hangi durumlarda mutsuz oluyor diye düşünürken daha dikkatli olmak lazım. Şempazenin zeka düzeyi, sosyalleşme düzeyi, yaşam alanı ihtiyacı ile bir başka hayvanınki aynı değildir.

umutkara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön