View Single Post
Eski 29-10-2009, 19:42   #64
hidayetcaliskan
Ağaçsever
 
hidayetcaliskan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2008
Şehir: KAYSERİ
Mesajlar: 56
Bizim kasabada ve civarda bu tandırlar halen kullanılmaktadır ve bizim de var. Ekmek yapılmak üzere kullanılan tandırlar şekil açısından birbirine benzemekle birlikte boyutları yapılan ekmeğin türüne göre değişir. Bizim burda ekmeklerin boyu bir veya iki avuçiçi kadardır. O yüzden derinliği 70-80 cm civarında olur. genişliği ise göz kararı söylemek gerekirse üstte 60 cm altta 80 cm civarındadır. Balçıklı çamurdan yapılır. Boyutuna göre ortalama 70 tl civarındadır. tandır gömülecek yere ki buraya tandır evi deriz genişçe bir çukur kazılır tandır yerleştirilir. etrafına çabuk soğumasın diye kül doldurulur. en dibindeki delikten bir kaç m. uzunluğunda hava deliği konur. Çalı çırpı ama en çok tezek yanar. Ekmek pişirildikten sonra düdüklü tencereye koyduğunuz fasülyeyi tandırda pişirmek isterseniz çok lezzetli olur. Sivas'ta da tandırlar var. Ama Sivas'lılar açık ekmek diye tabir ettikleri lavaş ekmeği gibi ekmek yaparlar. Hamuru bir yastığın üzerine koyup öylece tandıra yapıştırırlar. bu yüzden onların tandırları daha geniş ve derindir.
Maliyetine katlanırım derseniz şahsım adına ücret talep etmeden satanlardan temin edip yollayabilirim sanırım. Ama tandır işi biraz meşekkatlidir. Sadece odun kullanırsanız ekmekler yanabilir. Yani tezek de gereklidir. Sırf meraktan almanızı tavsiye etmem. Onun yerine tandır ekmeği almanızı tavsiye ederim.

hidayetcaliskan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön