Konu: Kirpi
View Single Post
Eski 27-10-2009, 13:38   #53
bahtiyar02
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Kirpi eti yenirmi?

sevgili dostlar yıllar önce bahçemizde leğenin altında bir kirpi görmüştüm. Anneme sorduğumda "kesip dayıma yidireceğini söylemişti." şaka yaptığını sanmıştım. Meğerse gerçekten dayıma kirpi etini yedirmişlerdi. Daha sonra anneme sorduğumda neden kirpi etini dayıma yedirdiğini; bana dayımda bir hastalık olduğunu ve kirpi etinin bu hastalığı tedavi ettiğini söylemişti.
İnternette araştırırken aşağıdaki yazıyı buldum.

Mezheplerdeki farklı hükümlerin rahmet olduğu hadis-i şerifle bildirilmiştir. Zaruret veya ihtiyaç olunca, başka mezhep taklit edilerek, o mezhepteki helal olan bir hayvan yenir. Mesela kirpi etinin ekzama, kaşıntı, sedef, baras gibi deri hastalıklarına ve gelincik denilen fil hastalığına iyi geldiği Hayat-ül hayvan kitabında yazılıdır. Hanefi ve Hanbeli mezhebinde kirpi eti yemek haramdır. Şafii ve Maliki mezhebinde caizdir. Tesirli başka mubah bir ilaç yoksa, hastanın, bu iki mezhepten birini taklit ederek kirpi eti yemesi caiz olur. Kirpinin başını besmele ile kesmek gerekir. Kirpi insanların yanında başını gizler, suya konunca başını çıkarır. Böylece başını kesmek kolay olur.
Aç kalıp kendi mezhebine göre helal olan yiyecek bulamayan kimse, başka mezhepte helal olan bir yiyeceği yer. Hiçbir mezhepte de çare bulamazsa, ölmeyecek kadar haram olan gıdadan yiyip içmesi caiz olur. (Hadika)

Kaynak: http://www.msxlabs.org/forum/musluma...hayvanlar.html

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön