View Single Post
Eski 26-10-2009, 21:57   #1
lior
Yeni Üye
 
lior's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 18
Peyzaj Mimarlığı, Tasarımı ve Uygulamaları

Önce kavram ve yetki karışıklıklarına bir son verirsek sanırım herkes için herşey daha aydınlık olacak...
Her yönüyle irdelenecek olursa Peyzaj “paysage” Fransızcadan dilimize yerleşmiştir. Ve kelime anlamı manzara görünüm demektir.
Peyzaj Mimarlığı nda ki kullanım karşılığı anlamında ise Peyzaj; Doğa ve çevrenin, insanın ihtiyaçlarını en iyi karşılayabilecek biçimde ekonomik, işlevsel, ekolojik ve estetik ölçülere uygun olarak planlanması, düzenlenmesi, korunması, geliştirilmesi ve yönetimi konularında çalışılmasıdır. (Türkiye İş Kurumu-Türk Meslekler Sözlüğü www.iskur.gov.tr/Meslek/meslek.aspx )
Başka bir tanımlamayla Peyzaj; İnsanın algıladığı ve / veya yaşadığı, karakteri doğal ve kültürel faktörlerin ayrı ve birbirleriyle olan etkileşimleri sonucu oluşan tanımlanabilir bir alan (fiziksel çevre) dır. (Doç.Dr.E.V.KÜÇÜKERBAŞ, Araş.Gör.E.MALKOÇ;Planlama-Tasarım)
Günümüzde Peyzaj Projelerini yapmak için yetkili tek meslek grubu vardır "Peyzaj Mimarları". T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na göre de “Türkiye sınırları içinde meslek ve sanatlarını uygulamaya yasal olarak yetkili olup, mesleki etkinliklerde bulunan peyzaj mimarlarını örgütü içinde toplayan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Peyzaj Mimarları Odası, tüzel kişiliğe sahip, kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur.” (31.01.2000 tarih/2023 sayılı genelge)

lior Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön