View Single Post
Eski 25-10-2009, 19:26   #63
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Bionemin gübre olarak kullanılmasında zaten bir sorun yok

Bakanlıktan bu konuda tescilli bir ürün olduğu web sitesinde belirtiliyor.

http://www.alternatiftorostarim.com/ruhsatlar.html

Burada tartışılan;

1-Bionemin ruhsat almamasına rağmen bitki koruma ürünü olarak tavsiye edilip edilemeyeceği ?

2-ROA nın bugüne kadar hiçbir ruhsatı olmamasına rağmen dağıtımının yapılıp yapılmayacağı?
Ben burada sapla samanın karıştığını düşünüyorum. Bir ürüne iyi veya kötü demek bir bilimsel tesbit değildir, sadece gözlem dir. Gözlem, deneme ve araştırma farklı kavramlardır. Gözlem genellikle sübjektiftir, fakat deneme ve araştırma rakamsal verilere dayanan sonuçları bilimsel yöntemlerle (istatistik) değerlendirilen, kontrollerle karşılaştırılan metotlu bir çalışma yöntemidir. Elde edilen sonuçlara % 95 veya % 99 ihtimalle güvenilen ölçülmüş verilerdir.

Kimyasal ürünler (genellikle tarım ilaçları) ruhsat almak için, muhtelif ürünlerde ilaç denemelirine tabi tutulur ve o ürün için ruhsat alır. İlaç denemelerinin maliyeti oldukça yüksektir bu nedenle firmalar sadece 1veya 2 üründe ruhsat alırlar, diğer ürünlerde kullanılması yasaktır diye yazarlar (mecburiyetten) fakat burası Türkiye dir kullanıldığı hastalık/zararlı nın görüldüğü her üründe kullanılır.

Bunun açık örneği genellikle tütünlerde Trips sp. için kullanılan Tamaron(şimdi satışı yasaklanmıştır) Karanfil, çiçek üreticilerinin çok kullandığı bir zehirdir. Hatta işin vahim tarafı bilinçsiz salatalık üreticilerinin de yıllarca kullandığı sistemik (bitki özsuyuna,dolayısıyla meyveye geçen) bir zehirli ilaçdır.

Bu durumda insanlar zehirsiz, biyolojik bazı yöntemler ve ürünler arıyor. Yukarıda Bionem ve Roa ürünlerine ilgi buradan kaynaklanıyor. Ama acabalar, güvenli mi güvensiz mi gibi soruların yanıtları çok açık ve net değil.

Örneğin yukarıdaki link de Bionem Bulgaristan da Biberlerde Phitopthora capcici için ve Bağlarda Oidium tuckeri(külleme ) için denenmiş ve sertifika almış, Ama Türkiye de "Mikrobial gübre" demişler. Gübre denemesi sonuçları varmı? Ne kadar ürün artırmış? ürün artışı varsa bundan mı kaynaklanmış? soruları açık. Tarım bakanlığının gübre ruhsatını neye göre verdiği? soru işareti.

Diğer bir çelişki de sn Oğuz Alper in bazı yanıtlarında Roa nın (sanırım Bionemin bir versiyonu ) gübre olmadığını, toprakta gübreyi artırmadığını ancak bakteriler sayesinde gübrenin alımını artırdığını ifade etmektedir ve Ayrıca dönüşümlü olarak gübre verilmesi gerektiğini belirtmektedir.

Sonuç olarak Bionem (Türevi Roa) nasıl gübre olmuş? Tarım Bakanlığı hangi deneme sonucunda bu ruhsatı vermiş?

Diğer taraftan sn Deniz akvaryumunun ve bazı arkadaşların endişesi "Toprak da biyolojik çeşitliliği kaldıran tek hakim P.flurescence " durumu olabilir mi? diye benim de endişem var.

Burada ürüne iyi veya kötü demekden ziyade konuya açıklık getirmeye çalıştım. Tabi daha karmaşık hale getirdiysem özür dilerim.

kgursan Çevrimdışı   Başa Dön