Ancho Chile
http://www.newmexicanconnection.com/...ried/ancho.jpg
------------------------------------------
------------------------------------------
İsot sıcağa dayanıklı hale geldi, ilk hedef Meksika’yı geçmek
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne uygun yüksek sıcaklıklara toleranslı biber genotiplerinin seçimi projesi’nde başarılı sonuçlar elde edildiği ve ıslah çalışmaları sonrasında artık isot üretiminin standarda kavuşturulabileceği açıklandı
Mersin’in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Teknik Müdür Yardımcısı Dr. Davut Keleş başkanlığında yürütülen ve Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, GAP Toprak-Su Kaynakları ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin organizasyonunda, 2002’den bu yana yürütülen, isot olarak bilinen kırmızı acı biberin ıslahında hedefin yakalandığı kaydedildi.
Yeni isotun ismi İnan
Bölgedeki biberlerin temmuz-ağustosta yüksek sıcaklığa dayanamadığı için çiçeklerini büyük oranda döktüğünü ifade eden Davut Keleş, bu sorunun ortadan kaldırıldığını kaydetti.
Keleş, önceden dönümüne 3 ton ürün elde edilirken yüksek sıcaklığa dayanıklı biber çeşidinde ise 6 bin 600 kilo hasat gerçekleştirilebildiğine dikkati çekti.
Islah sonrası elde edilen ürünün “İnan 33-63” olarak tescil edildiğini belirten Keleş, “Dünya biber üretiminde Çin birinci. İkincilikte ise Meksika ve Türkiye yarış halinde.
Çin’in üretimi nüfustan dolayı kendine ancak yeterken Meksika’nın biberi ise acı ve küçük. Avrupa ülkeleri iyi işlenmiş ürün istiyor. Bunun getirisi de çok yüksek” dedi.
http://www.milliyet.com.tr/Ekonomi/H...ikayi%20gecmek