View Single Post
Eski 23-10-2009, 09:08   #2
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Ancho Chile
Name:  xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxbnm.jpg
Views: 2015
Size:  72.3 KB
http://www.newmexicanconnection.com/...ried/ancho.jpg

------------------------------------------
------------------------------------------


İsot sıcağa dayanıklı hale geldi, ilk hedef Meksika’yı geçmek


Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne uygun yüksek sıcaklıklara toleranslı biber genotiplerinin seçimi projesi’nde başarılı sonuçlar elde edildiği ve ıslah çalışmaları sonrasında artık isot üretiminin standarda kavuşturulabileceği açıklandı

Mersin’in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Teknik Müdür Yardımcısı Dr. Davut Keleş başkanlığında yürütülen ve Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, GAP Toprak-Su Kaynakları ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin organizasyonunda, 2002’den bu yana yürütülen, isot olarak bilinen kırmızı acı biberin ıslahında hedefin yakalandığı kaydedildi.

Yeni isotun ismi İnan

Bölgedeki biberlerin temmuz-ağustosta yüksek sıcaklığa dayanamadığı için çiçeklerini büyük oranda döktüğünü ifade eden Davut Keleş, bu sorunun ortadan kaldırıldığını kaydetti.

Keleş, önceden dönümüne 3 ton ürün elde edilirken yüksek sıcaklığa dayanıklı biber çeşidinde ise 6 bin 600 kilo hasat gerçekleştirilebildiğine dikkati çekti.

Islah sonrası elde edilen ürünün “İnan 33-63” olarak tescil edildiğini belirten Keleş, “Dünya biber üretiminde Çin birinci. İkincilikte ise Meksika ve Türkiye yarış halinde.

Çin’in üretimi nüfustan dolayı kendine ancak yeterken Meksika’nın biberi ise acı ve küçük. Avrupa ülkeleri iyi işlenmiş ürün istiyor. Bunun getirisi de çok yüksek” dedi.

http://www.milliyet.com.tr/Ekonomi/H...ikayi%20gecmek


Düzenleyen denizakvaryumu : 23-10-2009 saat 10:07 Neden: link
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön