View Single Post
Eski 21-10-2009, 07:58   #1
Güler
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Çerkez (sepet) peyniri

Bugün çerkez peyniri yaptım.

Bu gördüğünüz ufak peynir tam 10 kg sütten çıktı.
Eğer sütünüz İnek ve koyun karışımı ise daha lezzetli olur. Ben koyun sütü bulamadım (bugün) o yüzden inek sütünden yaptım.

Büyük bir tencere içine sütü süzün. Elinizin altında mutlaka evvelce yapmış olduğunuz peynirden kalma ekşimiş peynir suyu olması gerekir.
Bazı kimseler bunu limon suyu ile de kestiriyorlar ama o kadar lezzetli olmuyor.

Süt kaynamaya daha doğrusu üzeri hafifçe kaymak tabakası tutup, hafif hafif seyirmeye başladığında elinizdeki ekşi peynir suyunu, tencerenin kenarından başlayarak, sütü kevgir kepçe ile aça aça yavaşça boşaltmaya başlayınız. Bu arada ateşin harı kısık olacak.

Sütünüz yavaş yavaş kesilmeye başlar ve siz yavaşça bu kesikleri kevgir kepçe ile peynir sepetini içine alır (veya süzgeçe) aldıkça da üzerine kevgir kepçe ile bastırarak suyunu salmasına yardımcı olursunuz.
Hepsini topladıktan sonra, süt tenceresinde yeşilimsi sarımsı bir su kalır. Bu sudan bir bidona ve büyükçe bir şişeye alın ki ilerde peynir çıkartırken kullanırsınız(Bu suyun da biraz bekletilerek ekşimesi gerekmektedir).
Sepete koyduğunuz peynir hem suyunu salar hem de sepet şeklini alır. Bir iki saat sonra üzerine biraz tuz serpin, ters yüz yapıp bu kısma da tuz serpin.
Buzdolabına koyun.
Taze tüketmek isteyenler ertesi günü dilim dilim kesip ya öyle veya teflon tavada kızartarak tüketebilirler.
Veya ertesi günü peyniri dolaptan çıkartın temiz bir bez üzerinde kuru bir yerde gidip gelip ters yüz ederek iyice kurumasını sağlayın.
Kuru kuru veya rendeleyerek de yemeniz mümkün, arzuya kalmıştır.
Taze tüketilirken zaman zaman üzerinde hafif bir küf oluşabilir, bu peynir bozuldu demek değildir, o kısmı temizleyerek de yemeniz mümkündür.

Benim tercihim; fındık kadar tereyağ konmuş teflon tadavada dilimleyerek hafifçe kızartarak yemektir.


Name:  PA202378 (600 x 450).jpg
Views: 22312
Size:  68.5 KB

Name:  PA212375 (600 x 450).jpg
Views: 16407
Size:  61.6 KB

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön