View Single Post
Eski 20-10-2009, 11:43   #7
vyssera
Ağaç Dostu
 
vyssera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,801
Sevgili Kalyon,

Bu ilk ağacın galiba. Tabi neresinden tutacağını bilemiyorsun belki. Gerçekten yeni başlarken insan bazen ciddi derecede kafa yorup sıkıldığı bile oluyor. Küçük ağaca benzediği için elvodi'ye karar vermişsin. Bonsai birçok ağaç ve çalı türünden yapılabilir. Ben de ilk başlarken bir konik ladin almıştım, o da küçük bir ağaca benzeyen bir tür Onu kurutmuştum. Alelacele bonsai saksısına alma telaşına girince ölmüştü. Neyse kendi anılarımdan sözü senin ağacına getireyim.

Şimdi Önce nasıl bir ağaç istediğine karar ver. Mesela önerilen şekildeki gibi, çoklu gövde senin hoşuna gidiyorsa, onun üstüne gidebilirsin. Ya da ana gövde ile tek bir ağaç yapabilirsin. Bu senin tercihine kalmış. Her iki şekilde de fidanının en alt dallarını kesmen önünü görmen açısından iyi olur. Önerilen 3 gövdeli çalıuşmadaki ağaçlara bak. Onların en altta dalı yok. Hemen hemen hiç bir bıonsai de o kadar alttan dal başlamaz. Bu yüzden önce oraları bir temizle. Sonra Hangi şekle karar verirsen, ona göre bir tasarım yapman gerekecek.

Mesela diyelim ki, düz dik tarz tek gövdeli bir ağaç yapmak istiyorsun; o zaman, küçük gövdeleri ortana kaldırıp, ana gövdenin üzerindeki dallardan kalması gerekenleri seçip, kalan diğer dalları da kesmen lazım. Böylece ağacının ana iskeleti oluşmuş olacak.

O anda elde ettiğin şekil sana çok biçimsiz ve kötü görünecek. Hayal ettiğin gibi olmadığını farkedeceksin, bu aşamayı da geçtikten sonra, şuna dikkat et: Elinde kalan dallar çok uzun olacak. Gövdeye oranla çok uzun kalacaklardır. Sen uygun boydan bu dalları kesip, mesela ağacın boyunun en fazla 1/3'ü olacak şekilde kesip, dal boylarını da ayarlamış olacaksın.

Şimdi elde ettiğin ağaç, seyrek dallı bir çalı gibi görünecek. Bunu ağaca benzetmek için de, dik duran dalları, büyük ağaçlarda olduğu gibi yere paralel bir şekilde tel ile şekillendirmen gerekiyor. Böylece ağacının ana şekli oluşmuş olacak. Tüm bu işlemleri aynı gün yapma. Budamayı 1-2 aşamada yaparsın. Tellemeyi de 2 hafta sonra yaparsın. Böylece ağacın yorulmaz. Dalları sürekli kurcalayıp, ezme bu da ağacını yorar. İşlemlerden sonra akşamüstü sisleme yapıp yaprakları nemlendir. Suyuna vs dikkat et. Bir de kendine de dikkat eti Kolay gelsin.

vyssera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön