View Single Post
Eski 15-10-2009, 23:38   #137
umutkara
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-10-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 53
Merhabalar,

Ben araştırma görevlisiyim. İşim gereği öğrencilerle çok yazışıyorum. Ve neredeyse bu siteyi, özellikle imla kurallarını belirten sayfayı öğrencilere zorunlu olarak okutacağım. Eğitim seviyemiz ne olursa olsun; eğer günde az yazı okuyorsak ve o yazıların içeriğinde bilmediğimiz bilgiler yok ise gerçekten imla kurallarına uyulmaması o yazının okunmasını çok zorlaştırmaz. Ama bir de şunu düşünün. Eğitim seviyemizden tümüyle bağımsız olarak, bir gün içinde yoğun bir okuma yapacaksınız ve okumalar içinde birçok bilmediğiniz bilgi varsa (bu bilgiler “karşımdaki ne soruyor” ya da “ne demek istiyor” şeklinde de olabilir, hele ki forumlarda ve tabi sınav kâğıtlarında…) işte o zaman imla kuralları çok önemli hale geliyor.

Yazdıklarımızı okumaya gelince, okumak zaman alıyor evet ama peki ya yazmak? Beş dakika yazma işlemi sürdüyse, kontrol amaçlı iki okuma da yine beş dakika sürecektir, daha fazla değil. Bu durumda yazdıklarımı önce okuyup gönderiyorum diyen arkadaşlar aslında pek fazla zaman harcamış olmuyorlar. Ben öğrencilerime yazdığım her yazıyı göndermeden mutlaka, birçok kez iki defa, okuyorum. Bu bence hem ciddiyetten hem de saygı gereği. İmla kurallarını dikkate almadan yollanan maillerin sahiplerini, “azıcık daha zaman ayırıp düzeltmemiş, beni bu kadar bir ihtimama layık görmüyor” diye algılıyorum.

Forumdaki kuralları iki kere, dil kurallarını üç kere okudum. Buna rağmen hata yapabilirim. “Hatasız kul olmaz” Forum yönetimi de hatasız yazın demiyor. Yazarken onun için gerilmeye, aman hata mı yaparım endişesine kapılmaya gerek yok. Sadece dikkatle yaz, sonra kontrol et ve yolla. Gayet rahat bir süreç. Hata olursa da, düzelt. O da rahat. Nasıl yolda yürürken birine çarptığımızda gülümseyip, pardon deyip geçiyorsak... Bir süre sonra emin olun çok daha hatasız ve farkında olmadan istenen kurallara uygun yazacaksınız.

Peki site yönetiminin dil hassasiyetini nasıl algılamalı? Bence, dikkat edelim, birbirimize olan saygımızı emeğimizle (mesela yazdığımız yazıyı göndermeden kontrol etmek gibi…) gösterelim diyorlar. Daha önce de bir arkadaş soru sormuş ve imla kurallarının gereksizliği üzerine çok uzun ısrar etmiş. Burada birçok emek harcanıp bizim sorularımız yanıtlanırken, biz de biraz emek harcarsak bu sanırım gereksiz, haksız bir sıkıntı olarak adlandırılamaz. Dahası dikkat edilmesi istenen kurallar listesi gerçekte o kadar dar ki…

Gülücükler bence de kesinlikle ifadeyi güçlendiriyor, aynı soru işareti ve ünlem işareti gibi. Birtakım gülücükleri bilgisayar teknolojisinin mümkün kıldığı noktalama işaretleri gibi düşünebiliriz hatta. Ama zaten gülücük kullanmak serbest. Serbest olmasa kullanamazdık. Biz kullanalım diye yüklenmişler.

Son olarak dil hataları ile ilgili uyarı mekanizmasını ya merkezileştirmek gerekir, ki pek mümkün değildir sanırım, ya da uyarı yapmayı da kurallara bağlamak gerekir. Bu konu çok yanlış anlamaya müsait bir konu. Uyarının kendisi de belli bir hassasiyetle yaklaşılması gereken bir konu. Uyarılardaki hataların yaratabileceği sıkıntı, yazılardaki hatalardan fazla olabilir. Bence dil konusuna dikkat ederken, eğer bu dikkatin altında birbirimize sevgimiz, saygımız, ciddiyetimiz varsa; uyarma üslubumuza da dikkat edelim. Burada göstereceğimiz özen, imla kurallarına göstereceğimiz özenden daha önemli.

Konu bence çok önemli. Onun için bu kadar uzun bir mesaj atma ihtiyacı duydum, kusura bakmayın. Uzun ve bol parantezli cümle kurma da sanırım benim zaafım. Herkese iyi akşamlar.

umutkara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön