View Single Post
Eski 15-11-2006, 07:59   #1
tetrilejyon
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-09-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4
Kuş beyinli demeyin

Güvercinlerin beyin fonksiyonlarını inceleyen iki yeni araştırma, ‘kuşbeyinli' sıfatının tarihe karışmasına neden olabilir.

Bilim insanları, güvercinlerin beyinlerinin günlük dilde varsayılanın ötesinde karmaşık işlemleri yerine getirebilecek kadar gelişmiş olduğunu ortaya koydu. Uzmanlara göre, güvercinler uzun dönem bellek ve grup kararı alma ve yeni gelişmeleri hesaba katma yeteneğine sahip.

Oxford Üniversitesi'nden Dora Biro'nun araştırmasında, güvercinler GPS cihazları ile takip edildi ve çiftler halinde dolaşan güvercinlerin biri denenmiş diğeri yeni iki rota arasında nasıl karar kıldıkları sorgulandı. İki güvercinin de farklı rota önerileri olması halinde, kuşlar ortak bir rota geliştirerek uçuyor. İki rota birbirinden uzlaşmaz derecede farklıysa, güvercinlerden biri lider konumuna geçerek önderlik ediyor.

Current Biology dergisinde yayımlanan makalede araştırmacılar, çiftler halinde uzlaşılmış rotada uçan güvercinlerin tek başına rota seçen güvercinlere göre daha verimli rotalar keşfettiklerini savunuyor. Bu veri, güvercinlerin birbirlerinin deneyimlerinden yararlanmayı akıl ettikleri şeklinde yorumlanıyor.

SERÇELER VE MAYMUNLAR

Bir diğer araştırmada, Mediterranean Institute of Cognitive Neuroscience uzmanı Joël Fagot, güvercinlerin ve babun maymunlarının bellek yetilerini karşılaştırdı. Her bir bellek deneyinde, hayvanlara rasgele seçilmiş çift-renkli resimler gösterildi. Hayvanların tekrar eden resimlere olan tepkileri kıyaslandı.

Maymunlar 5 yılda 3.500 ila 5.000 resimde tepki eşgüdümü sağlarken, güvercinler 800 ila 1.200 resimde eşgüdüm yakaladı. Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan makalesinde Fagot bu bulguyu güvercinlerin oldukça zeki ve güçlü bellek sahibi olabileceğinin kanıdı olarak değerlendiriyor.
http://www.24haber.com/?newstype=normal&newsid=9612

tetrilejyon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön