View Single Post
Eski 10-10-2009, 13:00   #16
İtina
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-10-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1
Şifalı Bitkiler temalı başka bir sitede aşağıdakiler yazmakta.
Asırlardır tedavi için kullanılan bir bitki için "kanser yapıyor" demek, gerçekten uluslararası kabul görmüş bir araştırmanın sonucu mu?



Venüssaçı

Latince Adı: Adiantum capillusveneris

Familya: Adiantaceae

Diğer İsimleri: Karabacak, baldırıkara

Genel özellikleri:

Büyük Resim

Bilimsel adı: Adiantum, Yunanca a = yok (değil) ve daino (dianien) = ıslatmak sözcüklerinden bir araya gelmiş olup ıslanmaz anlamındadır. Bu özelliğine Plinius da yer vermektedir. Bitki suya sokulduğunda ıslanmamakta, üzerinde su durmamaktadır. Capillus Latinceden kökenlenmekte, saç için kullanılmaktadır. Bu da eskiden bitkinin saç büyümesini destekleyici olarak kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Ve-neris adı bitkinin inceliği, güzelliği nedeni güzellik tanrıçası Venüs ile ilgilidir.
Anavatanı: Akdeniz kıyıları bitkisidir.
Tarihçesi: Çok eskiden beri ilaç olarak tanınan, çeşitli hastalıklarda kullanılan bitkiye Theophrast, Hip-pokrates, Dioskorides, Galenus ve daha birçokları yer vermiştir. Plinius'un da bitkiye diğerleri gibi, geniş yer verdiğini görüyoruz. Örneğin saç boyamada, dökülmesinde, sidik söktürücü, baş ağrısı dindirici, sürgünde, şarapta kaynatılarak yılan ve örümcek zehirlenmesinde etkili olduğunu yazmaktadır. Kaynatılarak elde edilen özü karaciğer, dalak hastalıklarında, ödem ve astmada kullandığı gibi, daha birçok hastalığa karşı da uygulanmıştır.
16. yüzyılda Matthiolus'un ve diğerlerinin yakl. Plinius'un kullandığı tüm hastalıklarda kullandığını izliyoruz. Ne yazık ki, günümüzde çok az kullanılmakta yeni yazılan birçok kitapta bitkiye çok az yer verilmekte veya verilmemektedir.
Tıbbi nitelikleri: Sidik söktürücü, öksürük dindirici, menstrüasyon ayarlayıcı, yumuşatıcı.
Kullanıldığı yerler: Bronşların iltihaplanması, anjin, saç kepekleri.
Yalnız olarak kullanılmaktan çok karışımlarda destekleyici olarak kullanılır.
Botanik: Ülkemizde Akdeniz ve Ege kıyılarında 1300 m yüksekliğe dek yetişir. Sıcak, nemli, güneşli olmayan aydınlık yerlerde, nemli kayalıklarda ve eski taş duvar aralarında yetişir.
Yatay olan kökünden boylan 40 cm'ye dek uzayan ince, çıplak, üç köşe, parlak koyu kırmızıdan siyahımsı kahverengiye değişen saplar çıkar. Bu saplardan çıkan birçok yan dalın üzerinde çok ince kısa saplı kama formlu loplardan bir araya gelmiş yelpaze görünümlü, düz kenarlı, zar gibi, ince yeşil yapraklar vardır, çiçeksizdir. Bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirilir.
Birtakım ülkede korunmaya alınmıştır.
Nelerinden yararlanılır: Taze ve kuru yapraklarından (Herba Capilli Veneris) yararlanılır.
Toplanması ve saklanması: İlkbahardan, sonbahara dek toprağın 5-6 cm üzerinden kesilerek toplanır. Havadar, sıcak, gölge yerlerde ince serilerek kurutulur. Kapalı kaplarda saklanır.
Kokusu, tadı: Kendine özgü bir kokusu, acımsı bir tadı vardır.
Yan etkileri: Bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur.

Etki ve Kullanım:
Öksürük kesici, balgam söktürücü ve göğsü yumuşatıcı olduğundan bronşitlerde kullanılmaktadır.

Soğuk algınlıklarında faydalı olabilir.

Kullanma biçimleri: İçten ve dıştan kullanılır.

İlaç olarak hazırlama biçimleri: Çayından yararlanılır.

Çay; 20 gr kuru bitki 1 s.b. soğuk suya konur, yavaş yavaş ısıtılır, kısa süre kaynatıldıktan sonra ateşten indirilir, 5-8 dak. demi süzülür. Uyg: Günde 3-4 ç.f. içilir.

İçindeki birkaç madde: Acı madde, şeker, tanen, çok az uçucu yağ, mazı asiti, capillarin.

İtina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön