View Single Post
Eski 07-10-2009, 07:07   #39
Todor
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi k0900 Mesajı Göster
Hiç çekinmeden bir ayıya saldıracak kadar cesur, bir pumayı, domuzu, pitbulu öldürecek kadar güçlüdür. Afrika'da manda sürülerini çitalardan, sırtlanlardan ve hatta aslanlardan korumak için kullanılmaktadır. Bilinen en güçlü köpek ırkıdır.
kaynak : wikipedi
Bu maddeyi giren kişi belli ki kangalları çok seviyormuş.
Başlangıç olarak pit bull ve kangal ayrı sınıflarda köpeklerdir. Kangal iri ırk iken pit bull orta boy bir köpektir. Sanıldığının aksine, pit bull'lar doğuştan çok güçlü köpekler değillerdir. Pit bulların dövüştürülmesinin esas sebebi gameness denen oyunculuk olarak çevirilebilicek bir karakter özellikleridir. İnsanoğlu bunu kendi kan sever doğası gereği dövüşe kanalize etsede, aynı gameness özeliği sayesinde pit bulllar, zihinsel özürlü çocukların rehabilitasyonunda, bebeklerin bakımında da kolaylıkla kullanılabilinir.

Yani pit bull ile kangalı kıyaslamak, elma ile armutu kıyaslamaktır. ikisininde antremansız olması kaydı ile, türünün iyi bir örneği kangal, türünün iyi bir örneği pit bulldan her zaman güç olarak üstündür. 25 kiloluk pit bullu öldürebilmek çok büyük bir marifet değildir. Sıradan bir pit bullu bir çok köpek öldürebilir. Marifet öldürmeleri değil, beraber uyum içinde yaşamalarını sağlayabilmektir.

Akın Tülübaş'ın köpeklerinin Afrika'da keçi sürülerini çitalara karşı korumada çok büyük başarı gösterdiği doğrudur. Üstelik kangala kadar bir çok farklı köpek ırkı denenmiş ve diğer ırklardan hiç bir sonuç alınamamıştır. Yani bu anlamda kangal bizim övünç kaynağımızdır.

Fakat her köpeğin bir doğası vardır. Bunun aksine beklentiler istenen sonuca ulaşamayacaktır. Eğer bir villanız var ise kangal bekçilikte size çok verimli olamayacaktır. Çünkü kangal büyük alanlarda koruma konusunda çok başarılıdır. Gezmek, koşmak ister. Küçük alana kapatılmış bir kangal, strese girecek, beklenen başarıyı gösteremeyecektir. Bu durumlar için doberman, rotwailler veya mastiff gibi ırklar önerilir.

Bir diğer örneği kemirgen konusunda verebilirim. Kangal fare yakalamaz çünkü hantal kalır. İşte bu durumda aslında bir terrier olan pit bull idealdir. Fakat pit bulllarda villa bahçelerinde bekçilik yapamaz. Neden? Çünkü pit bull havlamaz. Doğasında havlamak yoktur. Ufak cüssesi ile zaten insana karşı koruma da yapamaz. Peki bir pit bull ayıya saldırmaz mı, saldırır. O cesarete sahiptir. Gerekirse bir çok köpek gibi sizin için canını tehlikeye atar. Başarı sağlayabilir mi, hayır sağlayamaz.

Bunları şu yüzden anlatıyorum. Eğer bir köpek beslemeye karar verdiysek, ilk yapmamız gereken ihtiyaçlarımızı ve köpeğe verebileceklerimizi belirlememizdir. Almaya karar verdiğimiz köpek bizim ihtiyaçlarımızı görebilecek mi, bu özellikler doğasında var mı? Peki biz onun ihtiyaçlarını görebilecek miyiz? Eğer seçimimizi doğru yapmazsak, iki gün sonra birliktelik işkenceye dönüşecek, büyük ihtimalle sürü güderken çok başarılı olabilecek muhteşem bir kangal, 100 m2 bahçede beslendiği için strese girip misafiri ısırınca sokağa atılacaktır.

Aksi durumda barınaklar kangallarla, pit bull'larla, dobermanlarla dolu olmazdı. Doğru insana doğru köpek, mutlu bir birlikteliğin temel şartıdır.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön