View Single Post
Eski 06-10-2009, 23:09   #268
msgurkan
Ağaç Dostu
 
msgurkan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-03-2007
Şehir: lefkoşa KKTC
Mesajlar: 640
Gerek tohumdan gerekse havai köklendirme veya çelikten üretilmiş incir fidanları üzerinde yoğun çalışmalarım oldu. Ana dalların ve tali dalların geliştirilmesi problemli.


Gövde üzerinden çıkan ilk sürgünler çok hızlı gelişiyor ve büyük yapraklar oluşturuyor. Bu da çoğu dallarda istenmeyen kalınlaşmalara yol açıp bonsaide ölçek bozulması meydana getiriyor.


Bunu önlemek için sürgünün enerjisini kırmak amacıyla ucunu koparıyor ve/veya oluşmakta olan dalın ucuna yakın kısımdaki bir veya birkaç yaprağı büyümeden koparıyorum.



Birincil ve ikincil dalları oluşturuncaya kadar tam bir "koşuşturmaca" yaşanıyor. Ancak bu aşamadan sonra ikinci veya üçüncü yılda ince dallandırma aşamasında gelişimi kontrol altına almak kolaylaşıyor.



Dalcıklanmayı (biraz Kıbrıs'lıca oldu) sağlamak için dalcıkların ucunu koparma, yaprak koparma ve yaprakların yarısını koparma tekniklerinin hepsi ihtiyaca göre kullanılıyor. Sonuçta ortaya nerdeyse tamamlanmış bir bonsai çıkıyor.


Sonraki yılda ne tür sorunlar yaşanacağını henüz ben de bilmiyorum. Gelen yıl öğrenince onu da yazarım.



Gelelim asıl konumuza; Öncelikle uygun ve kaliteli bir materyali nasıl bulabiliriz? Fidandan veya tohumdan başlanabilir ve güzel bonsailer yetiştirilebilir. Kalın gövdeli bonsai için ise havai köklendirme en uygun yol. Örnek olarak bir uygulamam:
msgurkan/bonsailerim

Ancak bir yol daha var: Kalın çelikten. Geçen yıl yaptığım uygulamadan sonra havai köklendirme ile uğraşmadan çelikten kolayca köklendirilebileceğini gördüm:

incirçelik1.jpg

incirçelik2.jpg


Tohumdan ve çelikten yetiştirdiğim bonsailere örnek:
http://www.agaclar.net/forum/showpos...16&postcount=5

Önümüzdeki kış sonunda çelik olarak köklendirmek için yeni bir dal seçtim. Kalın ve kıvrımlı yapısı ile bonsai için tam biçilmiş kaftan. Herkese benzer çalışmayı tavsiye ederim:

incirçelik3.jpg

incirçelik4.jpg

incirçelik6.jpg

msgurkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön