View Single Post
Eski 06-10-2009, 09:26   #5
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Gaziantep Tarım İl Müdürlüğü: Meyveleri budamada geç kaldıysanız, mutlaka macun kullanın

Gaziantep Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitimi ve Yayımı Şube Müdürü Hadi Dağaşan, meyve bahçelerini budamada geç kalınması durumunda, verim düşüklüğünün yaşanmaması için macun kullanılması gerektiğini söyledi.


Bahar mevsimiyle beraber çiftçi eğitimlerine ağırlık verdiklerini söyleyen Hadi Dağaşan, bahçe bitkilerinin budama zamanı olduğunu, çiftçileri bu yönde eğittiklerini belirtti. Dağaşan, `Özellikle ılıman iklim meyveleri olan elma ve armut ile diğer meyvelerin budanma zamanı. Personelimizle birlikte çiftçilerimizle uygulamalı eğitim yapıyoruz. Meyvelerin çiçekleri iyice kabardı. Bazıları açmaya başladı. Bu nedenle budama için acele edilmeli. Aslında budama ağaca su yürümeden yapılmalı. Ancak bu yapılamamışsa, budamanın ardından mutlaka macun kullanılmalı. Bu sayede bitkinin öz suyu kaybolmamış olur. Bitkinin yarası kolaylıkla kapanmış olur. Budama macunları piyasada kolaylıkla bulunabiliyor ve oldukça ucuz` diye konuştu.


Budamada geç kalınması ve bitkinin öz suyunu kaybetmesine bağlı olarak aşırı sıcak ve soğuk yaşanması halinde ciddi verim kayıplarının görülebileceğine dikkat çeken Dağaşan, `Geçen yıl, bahar ayında aniden bastıran sıcaklar nedeniyle üzüm bağlarında ilk sürgünler kurudu. Meyvede verimin iyi olması ilk sürgünlerin kalitesine bağlı. Öte yandan, budamanın vaktinde yapılması hastalıkla mücadele açısından da faydalı. Birde kullanılan budama makaslarının temizliği önemli. Hastalıklı bitkilerin budandığı makasla, sağlıklı ağaçlar budanırsa hastalık onlara da geçer. Bu nedenle hastalıklı ağaçlar sona bırakılmalı ve her ağaç budandıktan sonra çamaşır suyu ile temizlenmeli. Hastalıklı ağaçların budandığı makaslar, temizlenmeden başka bahçelerde kesinlikle kullanılmalı. Yoksa hastalık diğer bahçelere de geçer` şeklinde konuştu.


Hadi Dağaşan, kesilen hastalıklı dalların tarla ya da bahçe içinde bırakılmayıp hemen dışarı çıkarılıp imha edilmesinin de hastalıkların yayılmasını önleyeceğini sözlerine ekledi

http://www.tumgazeteler.com/?a=4874316

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön