View Single Post
Eski 06-10-2009, 08:04   #36
optimus
Ağaç Dostu
 
optimus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-04-2009
Şehir: manisa
Mesajlar: 419
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Faruk Mesajı Göster

Acaba söğüt begonyanızda ki yaprak kıvrılmaları mantari bir hastalık olabilir mi? Zira benim menekşelerim de çıplak gözle görünmeyen mites denen mikroskobik bir zararlının istilası var. Sizin söğüt begonyasında da buna benzer çıplak gözle görülemeyen mikroskobik bir zararlının istilası olabilir mi?
sayın faruk, 2 gün önce, resmini önceden yayınladığım ve sadece 1 dalı ölen begonyamın diğer dalı da ölmeye başlayınca, artık kaybedecek birşeyim yok, zaten ölecek düşüncesiyle bitkinin köküne bakmaya karar verdim. ve inanılmaz sayıda solucan gördüm. ve solucanların hepsi kökün üzerine yapışmışlardı, toprakta pek az gördüm. sanırım toprak uzun süre de çok sulu kaldı ve çürümeye başlayan kökleri solucanlar istila etti ve böylelikle bitkim ölmeye başladı, eğer mantari bir hastalık değilse tabi.

artık hazır topraklardan nefret ettim! kesinlikle kurumak bilmiyor, daha önce babamla çam toprağı toplamıştık, benim gibi sulamayı seven arkadaşlara tavsiyem çam toprağı kullanın. Oldukça geçirgen, suyu çok az tutuyor ve çabuk kuruyor. üstelikte hazır toprakalrdan daha besleyici olduğuna inanıyorum. hazır topraklardan dolayı kaç tane bitkimi kaybettim ya da kaybetme noktasına geldim.

şimdi o begonyamı başka bir toprağa aldım, öncesinde kökünüiyice yıkadım. kurtulma ihtimali çok zayıf ama yine de bir ümit bekliyorum, gözlem yapıyorum.

optimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön