Konu: Phalaenopsis
View Single Post
Eski 13-11-2006, 13:38   #42
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Phalaenopsis
umarım burayı okudunuz...!

Çökme başladı derken nasıl anladınız? şayet hakkikaten çökertme hastalığı kapsamında kökleri mantarlar sarmışsa hemen bitkiyi saksıdan çıkartın substratı silkeleyin ve atın. Benomyl'li bir çözeltye kökleri batırın. ölü kökleri temiz bir makasla kesin. Kestiğiniz yarlara veya tüm köklere bildik mangal kömürü (veya daha da iyisi akvaryumculardan alabileceğiniz aktifkömürü toz haline getirin bir havanda) ile pudralayın, yani kaplayın. burda bir diğer yardımcı madde 4-5 diş sarmısağı iyice ezip 1/2lt kaynar su döküp sarmısaklarla bu çözeltiyi geceden bekletip bir kahve filteresinden süzülmüş suya sokmak ancak sarmısaklı su daha çok bastırıcı yani prevenif bir çözüm çökertme çok ilerlemişse Captan tatbik etmek gerekir.
Ancak çok acil orkide substratına ihtiyacınız var...!elinizde yoksa kökler bir kaç gün açıkda kalabilir kurumaları bu durumda iyi olur. Saksı toprağı humuslu toprak vs orkidelerde asla kullanmayın.
bir diğer experimentel yol substrat karışımı için torf (ki bu da humuszus torf olacak bu torf kavramı da çok karışık buralarda yapımarketlerden alacağınız torf saksı toprağı olabilir lütfendikkat...!) ceviz kabuğu kırıntıları ve perlite (vermiculite de uygundur) karışımını denemeniz.

ceviz kabuğu ile ilgili kesin bir sonucum yok kıyaslı denemelerim var ancak akademik bir tarzda değil henüz...

P.S. bundan dolayıdır ki orkide ve etobur bitkilerde "toprak" kelimesini kullanmakdan hep kaçınıyorum. Substrat için iyi bir karşılık bilen varsa lütfen yazsın...


Düzenleyen praecox : 09-05-2008 saat 11:55
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön