View Single Post
Eski 04-10-2009, 19:34   #3
serdarulusoy
Ağaç Dostu
 
serdarulusoy's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 174
Saksılı çiçeklerde sıcaklık bilgileri

Çiçekli saksılı süs bitkileri genel olarak 18-22°C 'lık gündüz sıcaklığı ve 10-18°C' lik gece sıcaklığına ihtiyaç duyarlar. Evlerin çoğunda bulunan sıcak ve kuru ortam şartları çiçeklerin ömrünü kısaltmaktadır. Çiçek açmayan ve yapraklan için yetiştirilen süs bitkileri ise gece boyunca daha serin bir ortam isterler. Kış periyodunda cam kenarındaki saksılı süs bitkileri diğerlerine göre soğuğa daha çok maruz kalırlar Dolayısıyla evin içindeki sıcaklık cam kenarında ölçülmelidir.

Aechmea
Dieffenbachia
Marantha
Kroton
Philodendron
Tropik süs bitkileri olup 8-10 °C' nin altında zarar görürler.

Evlerdeki kalorifer radyatörlerinin üzerleri süs bitkileri için uygun değildir. Çünkü, alttan gelen sıcak ve kuru hava yaprak kenarlarının kahverengileşmesine ve kuruyarak dökülmelerine neden olurlar

Sıcaklık isteği bakımından saksılı süs bitkileri 3 gurup altında toplanmaktadır.

1. Yüksek Sıcaklık isteyenler: Tropik süs bitkileri bu gurupta yer almaktadır Bu bitkiler için kış aylarındaki sıcaklığın 16-20°C, yaz aylarınkinin ise 18-25°C arasında olması gerekir.

Örnek: Kroton Dieffenbachia Marantha (Dua çiçeği) Anthurium (Filamingo Çiçeği), Kaladyum Aglonema Philodendron (Fil kulağı)

2. Orta Derecede Sıcaklık İsteyenler: Bu gurupta ılıman iklim kuşağında yetişen süs bitkileri yer almaktadır. Bunlar kış aylarında 8-10°Ç'lik bir sıcaklık isterken yaz aylarının 15-18°C'ler arasında olması gerekir.

Örnek: Bilbergia Gardema (gardenya), Aechmea

3. Düşük Sıcaklık İsteyenler: Bu guruba giren süs bitkilerine soğuk sera bitkileri de denir. Bunlar kış aylarının 5-8°C' ler arasında değişmesini isterken yaz aylarında bahçelerde yer alırlar.

Örnek: Aspidistra (Salon yaprağı), Araucaria (Salon çamı), Azalea (Açelya), Fukhsia (Küpe çiçeği)

serdarulusoy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön