View Single Post
Eski 04-10-2009, 19:32   #2
serdarulusoy
Ağaç Dostu
 
serdarulusoy's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 174
Saksılı bitkilerde ışık

Saksılı süs bitkileri yetiştiriciliğinde başarısız olmanın temel sebeplerinden biridir Yetiştiricilikte başarılı olmak için bitki türlerinin ışık ihtiyaçları bilinmeli, ayrıca süs bitkilerinin yapraklı veya çiçekli olmalarına göre ışık ayarlaması yapılmalıdır.

Çiçekli saksılı süs bitkileri orta derecede ışık şiddetine ihtiyaç duyarlar. Işık şiddeti çok zayıf olan ortamlarda tutulan süs bitkilerinde, çiçekler az, renksiz ve soluk olur, sürgünlerde yayvanlaşma görülür ve yapraklarda sararmalar meydana gelir.

Aşırı düşük ışık şartlarında; çiçekler az cansız ve renksiz olur. Sürgünler dağınıklaşır Yapraklar sararır Gelişme çok az olur veya gelişme durur.

Aşırı yüksek ışık şartlarında; Yapraklarda kahverengileşme meydana gelir. Yaprak ayasında lekeler oluşur. Yaprak kenarları kurur veya kıvrılır. Yaprakların asıl rengi kaybolur.

Saksılı süs bitkilerinden Palmiyeler ve barbunya (Pelargonium zonac ) aydınlık ortamlardan, dua çiçeği (Marantha leuconeura hyhrid), begonya (Regonia clatior ), küpe çiçeği (Fukhsia hybrida) gölge yerlerden hoşlanır.

Çiçekleri için yetiştirilen saksılı süs bitkilerinin birçoğu Güneydoğu ve Batıya bakan pencereleri tercih eder. Afrika menekşesi ise (Satnlpanla ionanlha) doğu ve Kuzeye bakan yerlerde iyi yetişir Çiçeklenme dönemine giren saksılı süs bitkileri direkt güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır

Sera şartlarında yapılan entansif saksılı süs bitkileri yetiştiriciliğinde ışık kaynağı olarak flüoresan lambalar kullanılır Işık doğrudan bitkilerin üzerine yönlendirilirken göze gelmemesi için de önlem alınır. Işık kaynağı ile yapraklı süs bitkileri arasındaki mesafe 30-60 cm iken bu uzaklık çiçeği için yetiştirilen süs bitkileri için 15-30 cm'dir

Sera şartlarında ışık kaynağı olarak metal halid (MH), düşük basınçlı sodyum, yüksek basınçlı sodyum lambaları da kullanılabilmektedir Sera içinde ışık yayılımının maksimum, harcanan enerjinin ise minimum olması için reflektörler kullanılmaktadır.

serdarulusoy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön