View Single Post
Eski 04-10-2009, 20:27   #1
serdarulusoy
Ağaç Dostu
 
serdarulusoy's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 174
Saksılı bitkiler

Yeni satın alınan saksılı süs bitkileri eve getirildikten sonra 3 ay boyunca ek gübrelemeye ihtiyaç duymazlar. Ayrıca, aşın gübreleme tehlikelidir Yeni satın alınan bitkiler 4-5 ay sonra gübreleme programına alınırlar. Saksılı süs bitkilerinin büyüme ve çiçeklenme döneminde 15-30 günde bir kez gübrelenmesi yeterli olacaktır. Kış aylarında gübreleme yapılmaz. Hastalıklı, yeni dikilmiş, saksısı yenilenmiş veya solmuş olan saksılı süs bitkileri gübrelenmez. Hasta olan bitkiler iyileşince, solan bitkiler su verilip solma bittikten sonra, saksısı değiştirilenler ise yeni ortama alıştıktan sonra gübrelenmelidir. Saksılı süs bitkilerinde büyümenin yavaşlamasını öncelikle ışık veya suyun hatalı olup olmamasına bakılır sonra gübreleme yapılır.

İç ve dış mekan süs bitkilerinin hepsi büyüme ve gelişme için N, P, K ve az da olsa iz elementlere ihtiyaç duyarlar. Besin maddeleri yeterli olunca bu bitkiler gerektiği kadar iyi ve sağlıklı bir büyümenin yanı sıra çiçek ve yaprak oluştururlar.

Dış ortamda yetişen süs bitkileri toprağa uygulanan gübrelerden veya kökleri vasıtasıyla etraftaki besin maddelerinden kök salmak suretiyle yararlanırlar. Saksı veya dar ortamlarda bulunan toprak (kompost) besin maddeleri bakımından yeterli değildir. Ayrıca bu ortamdaki besin maddeleri sulama sonucunda yıkanarak veya kökler tarafından kullanılarak tüketilmektedir Besin maddesi eksikliği giderildikten sonra süs bitkilerinde düzenli bir büyüme ve gelişme meydana gelir Kaktüsler uzun bir süre beslenmeksizin canlı kalabilir. Ancak kuvvetli gelişen yapraklı ve çiçekli süs bitkileri özellikle çiçeklenme dönemlerinde düzenli beslenmezlerse ciddi olumsuzluklar ortaya çıkar.

Saksılı süs bitkileri için üretilen gübreler genelde N, P ve K içeren kompoze gübrelerdir Bu gübreler piyasada kutular içinde satılmakta ve kanunen kutu üzerinde içeriği yazılmaktadır Etiketi olmayan kutular satın alınmamalıdır. Hatalı veya yanlış gübre olduğu düşünülebilir Bunlara ilaveten humus ekstarktı veya iz elementler içeren besleyici maddeler de satılmaktadır Saksılı süs bitkilerinin gübrelenmesinde;

Çözünmeyen Toz ve Granüller : Toz veya granül şeklindeki gübreler daha çok dış mekanlarda ve bahçelerde kullanılabilirken saksılı süs bitkileri için kullanımları sınırlı olmaktadır. Bu tür bitki besin maddeleri ortamın yüzeye yakın kısımlarında depolanır ve bitkinin kök bölgesine yeterli miktarda ulaşma olmaz. Ayrıca bu gübrelerin alımı bitkiler dinlenme dönemlerinde iken durdurulamaz.
Hap ve Çubuklar : Saksı içerisine bir besin hapı veya besin çubuğu yerleştirmek işgücü bakımından oldukça avantajlıdır. Ancak dezavantajları da vardır Çünkü kök aktivitesini artırmasına rağmen besin maddesi bir noktaya yoğunlaştırılmakta ve ayrıca dinlenme periyodunda bitkinin gübre teminini kesmek mümkün değildir.
Sulu Besin Solüsyonları : Saksılı süs bitkilerinde en etkili beslenme yolunun sıvı solüsyonlar olduğu genelde yaygın olan bir kanaattir. Bu amaçla piyasada satılan "baby bio" adlı solüsyon yardımıyla saksılı süs bitkilerine hem su hem de besin maddesi temin edilebilmektedir. Böylece iş gücü azalırken aşırı beslenmeden de kaçınılmış olur. Bu amaçla sulama suyuna 5 damla "baby bio'1 ilave edilerek süs bitkisine verilir.
Saksıdaki ortamlar saksı yenilendikten sonra ilk 2 aylık periyot için bitkiye yeterli olacak besin maddelerini içerir. Bu süreden sonra bitki dinlenmeye girmiyorsa gübreleme yapılır. Saksılı süs bitkileri Mart-Ekim ayları arasındaki büyüme ve çiçeklenme dönemi ile kışın çiçek açan türlerde de kış döneminde gübreleme yapılır. Saksılı süs bitkileri dinlenmeye girince gübreleme yapılmaz.

Gübrenin çok yetersiz olması durumunda;

1. Çiçekler oluşmaz veya çok küçük kalırlar, renklenme tam olmaz, soluk kalır.
2. Yapraklarda gelişme zayıflar, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılık azalır.
3. Alt yapraklarda solar, renkleri yıkanmış gibi olur, sarı lekeler meydana gelir.
4. Gövde zayıflar ve alt yapraklar erkenden dökülür.

Gübrenin çok aşırt olması durumunda ise;

1. Yaz büyümesi geriler ve bitkide bodurlaşma meydana gelir. Kış döneminde meydana gelen büyüme zayıflar.
2. Yapraklarda solma meydana gelir.
3. Alt yapraklarda hafif de olsa kahverengileşme, yaprak kenarlarında ise kavrulmalar meydana gelir.
4. Saksının sulu kalmış kısımlarında ve kompost da beyaz tabakalar oluşur.

Saksılı süs bitkilerinde gübrelemenin kurallarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Süs bitkisi belli bir ortamda (kompost veya toprak) yetişiyorsa besin elementlerinin bir yerde veya belli bir bölgede toplandığı gübre uygulamalarından kaçınmalı.
Saksılı süs bitkilerinin gübreye yani beslenmeye ihtiyaç duymadığı zamanlar iyi bilinmeli ve bu periyotlarda gübre verilmemelidir.
Beslemede kullanılan gübre miktarının saksı ve bitki büyüklüğüne göre ayarlanması gerekir.
Saksılı süs bitkileri gelişme ve çiçeklenme dönemlerinde iken mutlaka beslenmeleri gerekir.
Saksılı süs bitkileri dinlenme dönemine girdiğinde gübreleme kesilmeli veya azaltılmalı.


Düzenleyen serdarulusoy : 04-10-2009 saat 21:25
serdarulusoy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön