View Single Post
Eski 04-10-2009, 11:14   #1
Sebahattin Sargın
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Mor Çiçekli Çim (Liriope muscari)

Bir süredir yer örtücülerle ilgileniyordum sonra Snowman'in satış listesini gördüm. Bu çim türü de kendisinin satış listesindeydi. Evde yetiştirmek için çok uygun bir tür...

Sn. Murat Pilevnelinin bu tür hakkında ki yazısı...


"Trakya’nın yöresel bitkisi Muscari’ye benzeyen Liriope muscari sonbaharda açan mor renkli çiçekleri ve daimi yeşilliğiyle bahçenizi süsleyecek.

İlkokulda yaptığım tipik peysaj resimlerinde perspektifsiz evler, dağlar, komik güneş dışında evin etrafını fışkırık - fışkırık çimlerle süslerdim. Demek o zaman bile, düz çim sevmezmişim. Çim bana hep toprak israfı, bitkilere ihanet gibi geliyor. Ne yapar eder alanları en aza indirip süs çimi, çalı, ağaç, gözümün istediği herşeyi kontrollü dikerim. Yer örtücüler en sevdiğim kurtarıcılardır. Ardıç, hedera sarmaşıkları, Erica, Vinca, lavanta, kış sümbülü, iris, ballıbaba, menekşe, eğrelti otlacı ve ortam sıcaksa begonvil güneyde mükemmel yer örtücü oluyor. Bunları hafif meyilli, üzerine basılmayacak alanlara dikin. Rengi birde yerde görün!

Süs çimleri koleksiyonu yaparken, karşıma Liriope muscari isimli ilginç bir bitki çıktı. İnce uzun kılıç gibi yumuşak 30 - 40 cm’lik bu öbek halindeki sonbaharda 30 cm’e yükselebilen amelist moru mısıra benzer çiçekler açıyor. Aslında çiçekler ilkbaharda Trakya’nın yöresel bitkisi Muscari’ye (Müskülüm) benziyor. Ama daha sert ve dayanıklı. Her türlü asitli, ağaç altındaki topraklarda fazla sulanamayan, gölgeli alanlarda ya da saksıda iyi gelişiyor. Yapraklar daimi yeşil kalıcı. Kışın açan kartopunun koyu yeşilliğini kırmak için altına, kış sıklamenlerine fon oluşturması için hemen arkalarına evonymus’un küçük alacalı yapraklısıyla beraber (kışın pembeleşiyor, Liriopenin sarımsı rengiyle mükemmel olur) ya da kendi içinde grup halinde dikim yapmanızı tavsiye ederim. Kireçli topraklarda demir eksikliğinden hastalanabileceği için sonbaharda demicli gübre ya da toz kükürt verebilirsiniz.


Üretimi 3-4 yılda bir fazlalaşan çiçeksiz öbekten ayırmayla özellikle ilkbaharda yapılmalıdır. Şimdiden uyarayım, ayırım yaptığınız sene kökler sağlamlaşmadan çiçek açmaz, merak etmeyin.

Süs çimleri ve çimlerden söz etmişken Bauhaus’a çim içindeki yosun öldürücü, kurak alanlar için geliştirilmiş - güneşli alan çimi ve benim gibi tür meraklıları içinde, yabani çiçeklilerle karışım yapılmış (beyaz - renkli iki tür) hazır çimler gelmiş. Havalar hala ılık geçerken çim çıkartmak için vaktiniz var. Tohumların üzerine ince kapak toprağı yapmayı ve sulamayı lütfen unutmayın!"

KAYNAK

Mor çiçekli çim resimleri...

Sevgiler

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön