View Single Post
Eski 12-11-2006, 22:37   #4
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Scarface öncelikle doğru yöntem seçtiğiniz için çok teşekkür ederiz. Bizimle bilgi paylaştınız. Sizin için ben de kısa bir araştırma yaptım, içinde enteresan olabilecekleri aktarıyorum.

Bitkinin sinonimi Salicornia herbacea - (L.)L. Bu isimle de araştırma yaparsanız bilgi elde edebilirsiniz.

Alkali ve tuzlu toprak sevdiğini zaten biliyorsunuz. Bu alkali ve tuzlu toprağın humuslu ve drenajı yüksek olması da tercih ediliyor.Azotlu gübreyi seviyor.Hasatı en iyi filizler 15 cm boya ulaştığında yapılıyor.Üstten 10 cml ik kısım hasat ediliyor.Yeni dallanma için dipten 5 cm kadar bırakılıyor. Daha fazla büyüyen sürgünlerin içindeki odun çok sertleşiyor. Tohumları yüksek protein içeriyor. Ayrıca yine tohumdan elde edilen yağ yenebiliyor.Aspir yağı (Carthamnus tinctoria) kalitesinde bir yağ veriyor.

Meksika'da deniz suyu kullanılalarak, bu halofit çalının plantasyonları kuruluyormuş.

Bitkinin yakılmasından elde edilen yüksek oranda potasyum içeren kül ise sabun ve cam yapımında kullanılabiliyor. Hatta bu yüzden İngilizce adı glasswort.

Size linkler vermiyorum, çünkü benden çok daha fazla bilgiye ulaşacağınızı biliyorum. Bu bilgileri de üyelerimizin ilgiisini çekeceğini düşünerek buraya not ediyorum.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön