View Single Post
Eski 29-09-2009, 14:12   #1
tturt
Ağaç Dostu
 
tturt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-04-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 4,506
tturt / Bahçe

Bahçenin bulunduğu şehir
Sakarya - Sapanca

Bahçenin büyüklüğü
Ev hariç 220 m²

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları
Güneş doğduğundan battığı ana kadar bahçenin farklı alanlarında dolaşıyor. Sebze bahçesinin bir bölümü meyve ağaçlarından ve istinat duvarından dolayı gölgede kalıyor. Rüzgar zaman zaman sert esiyor. Genel olarak Sakarya-Kocaeli iklim özelliklerini taşıyor.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri
8b

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb)
Konut (Ocak ve Şubat ayları hariç hafta sonu kullanım)

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı?
Çiçeklerin, meyvelerin ve sebzelerin yetiştiği alan daha önce dik bir yamaç gibiydi. Bahçeyi düzleyip istinat duvarı çekerek iki kademeye ayırdık. Alt bahçeye sebze ve meyve ağaçlarına ayırdık. Gül bahçesi de tamamen taşlık ve mehilli idi orayı da kısmen düzleştirdik ve kısmen toprak ekledik.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz?
2005 Yılından beri.

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı?
Hayır yapmadık, yardım almadık.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz
Şu an için yok.

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel)
Bakımını hafta sonu bizler yapıyoruz. Yazları sulama ve bazen ilaçlamaları site görevlisi yapıyor.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir?
Bahçemiz ufak olduğundan sadece bir kısmı sebze bahçesi olarak ayrılmış durumda.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı?
Mümkün olduğunca daha az bilinen ve tropikal özellikleri taşıyan meyve ağaçlarını ve çiçekleri yetiştirmek.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler)
Elma, dut, şeftali, kayısı, pican cevizi, armut, kiraz, vişne, nar, erik ağaçları. Üzüm çeşitleri, kiwi, hardy kiwi, berry çeşitleri, avakado, kumkuat, kalamondin, yasemin çeşitleri, Clematis çeşitleri, passiflora, manolya, hibiscus çeşitleri, plumeria, soğanlı bir çok tür, kırmızı yapraklı acer, açelya çeşitleri, ada çayı, fil bahri, gül çeşitleri, altın çilek, bulut çiçeği, begonya çeşitleri, mandevilla, sardunya çeşitleri, çilek çeşitleri, pitosporum, papatya çeşitleri, haseki küpesi, jakaranda, limon, sabah sefası çeşitleri, feiko, ahududu, frenk üzümü, Bektaşi üzümü, gala çeşitleri, karanfil çeşitleri, ortancalar, oya ağacı, leylak, ağaç hatmi, adenium, çeşitli yıllık bitkiler, sebze ve baharat çeşitleri. Aklıma gelmeyen bir çok bitki.

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı?
Tropikal özellikle bitkiler ve berry çeşitleri.

Varsa çok özel bir bitkinizin adı?
Bu ayrımı yapmak çok zor emek verdiğimiz tüm bitkiler bizim için çok değerli.

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz?
Amatör anlamda kendimize ve dostlar için kısıtlı sayıda yapıyoruz.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl?
Şebeke suyu kullanıyoruz. Bazı yerlerde damlama sulama sistemi var.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz?
Açıkçası bu konuda bir sıkıntımız olmadığı için tasarruf anlamında da bir şey yapmıyoruz.

Toprak özellikleri
Verimi fazla kahverengi toprak yapısı.

Kompost yapıyor musunuz?
Henüz başlamadık.

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu?
Olmaz mı? O kadar çok hata yaptık ki, yanlış yer seçimi, yanlış bitki seçimi, ektiğimiz tohumları not almadığımızdan neyin ne olduğunu bilememe buna benzer bir çok hata. Hata yapa yapa öğreniyoruz.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler?
İyi ki Maşukiye gezisini yapmışız iyi ki çevresini gezmişiz ve bu evi almaya karar vermişiz. Çünkü her şey bu kararla başladı.

Eşimle birlikte Eylül 2005'de İzmit Maşukiye'ye yaptığımız hafta sonu gezimizde, Sapanca ve çevresini de gezmiştik. Bu gezide çevrenin yeşilliğinden İstanbul'a yakınlığından etkilenmiştik. Eşimin arsa alıp ilerde ev yapma hayalini biraz geliştirerek o günlerin uygun banka kredilerini düşünerek, Sapanca çevresinde hafta sonlarında ev bakmaya başladık şansımızın da yardımıyla Sapanca Kurtköy'de içimizi ıstan bir ev aldık. Evimiz Sapanca gölüne manzaralı bir konumda olup küçük bir site içersinde, bu sitede 2 ve 3 katlı olarak toplam 12 ev bulunmakta olup halen boş durumda olan iki ev bulunmakta.

Eşimle birlikte bahçe maceramızda bu evi almamızla birlikte başladı. Evin bahçesi arazinin konumundan ötürü meyilliydi. Öncelikle bu meyilli kaldırıp düz bir bahçe hedefledik, bahçe ve peyzaj konusunda sıfır deneyimliydik, düz bahçe elde etmek isterken kot farkından dolayı alt komşumuzla aramızda çok yüksek bir duvarın oluşması gerekiyordu, tam bu sırada yoğun sonbahar yağmurları sonrası, üst komşumuzla aramızda olan taş duvarın yıkılıp evimize bir miktar zarar vermesi üzerine, alt komşumuzla aramızda oluşacak taş duvarda ileride böyle bir tehlike yaratmasın, hem de komşumuzun ark tarafını karanlığa boğmamak adına bahçeyi iki kademeli yapmaya ve ilk kısmı da pabuçlu perde beton yapmaya karar verdik. Havaların yağışlı olması ve arazinin meyilli olması nedeniyle beton araçları ile ilk betonu attıktan sonra bahar aylarına kadar beton yüklü mikser bir daha evin oraya çıkamadı bu nedenle perde betonu yaklaşık 4 ay arayla tamamlamış olduk.

Bahçeyi düzlerken meyilden dolayı ciddi toprak ihtiyacımız oldu ve hemen karşımızdaki araziden bu ihtiyacımızı karşıladık. Bu şekilde bahçemiz ikiye bölünmüş oldu alt bahçenin bir kısmını sebze bahçesi olarak bir kısmını da bodur meyve ağaçları ile oluşturmayı planladık. Üst bahçeyi çim yapalım çevresini çeşitli çiçeklerle ve küçük ağaçlarla peyzajını yaparız diye düşündük. Bahçenin düzleme işini üstlenen kişinin önerisi ile bahçeyi hazır mera çimi ile kapladık.

Üst bahçenin çevresine Ağaç çit yaptırdık yine alt bahçeye iniş için ağaç merdiven yaptırdık. Ağaç çitin önüne de batı mazısı ve limon selvi diktik. Bir sene sonra mera çiminden vazgeçerek kaldırdık ve bahçeye tohumdan çim yaptık. İlk özellikle ayrık otları ellerimizle çok yolmamıza rağmen tam başarılı olamadık 2008 yılında artık elle daha az ayrık otu yolduk. Bu sene ise çok daha sonuçta şu açim alanın belli bölgesinden hiç memnun değiliz 2010 Eylül ayında çimi yenilemeyi düşünüyoruz yalnız tohumdan mı yapalım yoksa hazır rulo çim mi kullanalım karar veremedik. Edindiğimiz tecrübe ne yaparsak yapalım çim alanda ayrık otunun önüne geçemediğimiz. Bu arada ayrık otu mücadelesinde ilaçlarda kullandık ama nafile. Sizlerden bu konuda bize yardımcı olmanızı rica ediyorum.

Evin ana girişinde merdiven sayısı fazla olduğundan arabayı bıraktığımız yere de ters kalmasından dolayı komşularımızın da izniyle siteyi çevreleyen ana duvardan yer açarak bir giriş kapısı oluşturduk böylece arabayı park ettikten sonra eve girişimiz kolaylaştı. Daha sonra bu kapının üstünü ve çevresini kaplasın diye bir sarmaşık gül diktik. Bu gülden yeterli verimi alamayınca 2007 yılında iri çiçekli ve harika kokulu başka bir gül diktik şu ana sarmaya çalışıyor. Önümüzdeki bahar duvar üstüne demirden bir ferforje yaptırıp gülün daha güzel sarmasını sağlamaya çalışacağız.

Yine ana giriş kapımızın hemen önünde bulunan ortak bir alanı da site sakinlerinin onayıyla kendi bünyemize katıp ağırlıklı olarak gül bahçesi olarak düzenledik.

2006 yılı Mart ayından günümüze gelene kadar 40 yaşından sonra bahçesi olup o bahçeye de gönül vermiş kişi olarak eşimle birlikte bir çok deneyimlerimiz oldu. Öğrenme anlamında daha çok yolun başındayız siz değerli site severlerden çok şey öğrendim bir çok paylaşımlarda bulundum çok değerli yardımlar gördüm görmeye ve öğrenmeye devam ediyorum. Bu sayfayı açmaktaki amacım hem deneyimlerimizi siz değerli site severlerle paylaşmak hem önerilerinizi almak hem de kendimizi geliştirmeye devam etmek.

Sizlere resimlerle çiçeğin, ağacın ve/veya yerin ilk hali nasıldı şu an nasıl gibi ya da önce neredeydi şimdi nerede gibi karşılaştırmalı resimler koyarak hem gelişimleri konusunda önerilerinizi almak hem de bilgi eksikliğinden dolayı yanlış yaptıklarım varsa önerilerinizle düzeltilebilecekleri düzeltmek. Yapacağınız değerli katkılar ve yardımlar için şimdiden teşekkür ederim.

Sanırım uzun bir giriş oldu resimlere başlama zamanı geldi. Vakit buldukça resimleri en hızlı şekilde sizlerle paylaşacağım. Resimlerin bir kısmını da galeriden görebilirsiniz. Son olarak bahçe deyince büyük bir bahçe gelmesin aklınıza üç farklı bahçenin toplamı yaklaşık 220 m² resimlerden de belli olacaktır.

Buraya bakarak evimizi harita üzerinde görebilirsiniz.

Üst Bahçeden Genel Görünümler

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen tturt : 24-03-2012 saat 20:44 Neden: Yeni bahçe düzeni soruları cevaplamak
tturt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön