Konu: Lif Kabağı
View Single Post
Eski 28-09-2009, 20:55   #21
indomie
Ağaç Dostu

indomie's Avatar

Giriş Tarihi: 08-02-2009
Sayın uzman16, sayın selis,

Lif Kabağı'nı ilk defa yetiştiriyorum. Tabii bu arada tecrübe de ediniyorum.

Benim 09 nolu mesajımı okursanız, o mesajımda, Lif Kabağının birçok çiçek verdiğini fakat meyveye dönüşmeden döküldüğünden yakınıyordum.

Şimdi anlıyorum ki onların tamamı erkek çiçek idi. Aralarında dişi çiçek yoktu. O günden sonra, evimin ikinci kat balkon parmaklığına tırmanmış olan dalların arasında sadece bir adet dişi çiçek oluşmuş ve o da meyveye dönüşmüş. Herhalde birşeyleri eksik yaptım ki, tabiat ana böyle uygun görmüş. Erkek çiçekler tamamen bittikten sonra dört-beş tane daha dişi çiçek oluştu ama bu sefer de erkek çiçek olmadığı için bunlar meyveye dönüşmediler.

Sayın uzman16'nın 10 nolu mesajındaki ilk resimdeki erkek çiçekler, ikinci resimdeki ise döllenmiş (artık meyveye dönüşmüş) bir dişli çiçek.

Şöyle açıklayayım; erkek çiçekler bir sap üzerinde üçü-beşi bir arada oluyorlar, dişi çiçek ise parmak uzunluğunda minyatür bir lif kabağının ucunda bulunuyor. Aynen bal kabağında olduğu gibi. Bal kabağındaki erkek çiçekler de uzunca bir sap üzerinde, dişi çiçekler ise dalın hemen yanında ve minyatür bir bal kabağının üzerinde bulunuyorlar. Nereden mi biliyorum... Kısmetse bu yıl "Dev Bal Kabağı Yarışması"nda birinciliği elde etmeyi ümit ediyorum da ondan.

Lif kabağı meyvesi tamamen sararıp olgunlaştığında kabuğu içindeki liften kendiliğinden ayrılıyor ve kabuğunu kırıp içerisinden lif çıkarılıyor. Lif'i sertçe bir şekilde sarstığınızda da çekirdekleri dökülüyor.

Sayın uzman16, lif kabağımın çiçek açtığını ancak çiçeklerinin döküldüğünü 19.07.2009 tarihinde yazmışım. Dişi çiçeğin açıp meyveye dönüşmesi bu tarihten sonra oluştuğuna ve hasatı da 27.09.2009 tarihinde yaptığıma göre döllenme olduktan yaklaşık iki ay sonra meyve oluşup hasat edilebiliyor. Sanırım bu süre bölgedeki iklim şartlarına göre az da olsa kısalabilir veya uzayabilir.

indomie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön