View Single Post
Eski 25-09-2009, 18:50   #46
Kiraz
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Çocuklar için kereviz

Yazlık sebzeler yavaş yavaş azalırken, kışlıklara yer açılıyor.

Güler Hanım'ın iştah açan kereviz fotoğrafından sonra, benzer şekilde pişirdiğim çocuklara kereviz için:

4-5 adet orta boy kereviz
bir avuç arpacık soğan (tadı olsun ama istemeyen yemesin diye arpacık)
1 bardak portakal suyu
tuz
yarım limon
yarım bardak zeytinyağı
az miktar bezelye
2-3 adet ince havuç
bir çay kaşığı un (kıvamlı olması istenirse)
Süslemek için bir parça kabuklu portakal
İsteğe bağlı maydanoz/dereotu/ince doğranmış sap kereviz

Kerevizler hızlı bir şekilde soyulup limonlu suya atılır. Ortaları kabak oyucu veya elma içini oyan aletle delik olacak şekilde boşaltılır.
Önceden 5 dakika kadar pişirilen ince havuçlar, kerevizlerin ortasındaki deliğe geçirilir. (Havuç kerevize göre geç piştiği için, ön pişirme yapıyorum) Kalan havuç parçaları uzunlamasına dörde bölünür.

Kerevizlerin beyaz kalması için, sıktığınız limon kabuğunu atmayın, ters çevirip iç kısmıyla kerevizlerin üzerinden geçirebilirsiniz, elleriniz kerevizle çabuk kararıyorsa kalanı da ellerinize sürüp atabilirsiniz.

Ortasından havuç geçen kerevizler düzgün bir şekilde halka halka kesilir. Yayvan bir kaba konur,üzerine ayıklanmış arpacık soğan ve kalan havuç ilave edilir. Yağ,portakal suyu, tuz, istenirse yarım tatlı kaşığı un bir bardakta karıştırılıp kerevize ilave edilir.(Portakallı olduğu için şeker ilave etmiyorum. Yine portakallı olduğu için limon ilave etmek damak zevkinize kalmış)

Kapağı hiç açılmadan, önce yüksek ateşte bir kaç dakika, sonra da en küçük ateşte kerevizinize göre 20-35 dakikada pişirilir. Suyu çok kalmışsa bir kaç dakika, kerevizlerin dağılmamasına dikkat ederek çok yüksek ateşte buharlaşma sağlanır.

Ilındıktan veya soğuduktan sonra çocukların tabağı hazırlanır, yetişkinler kalan arpacık soğanlı ve maydanoz/dereotu/sap kereviz ilaveli karışımı alabilir.

Kerevizleri göz olarak kullanarak yüz veya tekerlek olarak kullanarak araba yapabilirsiniz. Gerisini süslemek sizin isteğinize kalmış. Bunun için kalan havuçlardan, ayrıca haşlanmış bezelyeden, portakal parçalarından yararlanabilirsiniz.

"Bahçelerde kereviz, biz kereviz severiz."

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön