View Single Post
Eski 24-09-2009, 08:28   #5
ilksenozturk
Ağaç Dostu
 
ilksenozturk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,351
çilli begonya

başka konuların içerisinde geçmesine rağmen çilli begonya için açılmış bir başlık göremedim. bence bu çiçek de yaşatılması gereken çiçeklerimiz arasında.

benim de evimde bir çilli begonya var. geçen yıl bu zamanlarda annem onu bi pet şişeye su konulup ağaç dibine bırakılmış halde bulmuştu. çiçek unutulmuştu sanırım çünkü o pet şişenin içinde ne arasanız vardı ve çok pis kokuyordu. bana geldiğinde tutacağına pek ihtimal vermemiştim.zaten kış boyunca o tek yaprak halinden de pek öteye gitmedi. nazlandı durdu. sonra ne zaman güneş kendini göstermeye başladı, bizimki coştu

mayıs ayında çiçeklenmeye başladı. o şahane çiçekleri bilirsiniz. o çiçekler hiç seyrelmeden ve formunu kaybetmeden 4 ay bitkinin üzerinde kaldı, sürekli döküldü yerine yeni çiçekler geldi. şuan tepeden budadığım hali ile 1 mt oldu hala da yaprak vermeye devam ediyor ve yaprakları çok iri.
tepeden aldığım çelik ise 4 hafta içinde ufaktan yeni yapraklarını göstermeye başladı. (havalar sıcak olduğundan uzun süre bekletmedi)

çilli begonyanın özellikleri ile ilgili gözlemlerimi paylaşmak istiyorum;

*tül arkasından aldığı güneşi çok seviyor. güneş görmeye başladığı andan itibaren çok hızlı büyüyor (benimkisi 1 yaşında ve 1 metre)
*sıcağı seviyor, fakar yine de direk güneşe konmamalı, yaprakları yanabilir
rüzgar ve hava akımından uzak tutulmalı
*bol sulanmalı; zaten toprağı diğer salon bitkilerine oranla daha hızlı kuruduğu için biraz daha obur olduğunu anlayabilirsiniz.
*ben ne zaman yapraklarına su değdirsem, sprey yapsam, yaprakları hafiften yumuşuyor. o yüzden ben yapraklarını 2 haftada bir ıslak sunger ile siliyorum ve kesinlikle sprey yapmıyorum, tavsiye etmiyorum.
*yaprak büyüklüğünün saksı ebatı ile yakından ilişkisi var. benimki ne zaman saksısı kendine küçük gelmeye başladı, o zaman iki elim kadar yaprakları çıktı.

bu bitki kendini kurtarana kadar (yeterli kök verip, yerine alışana kadar) nazlanabilir ama sonrasında sizi hiç üzmez. tepe çeliğinden kolayca tutar. kesilmiş ve kırılmış yerini hızlı bir şekilde yeniler ve aynı yerden yaprak vermeye devam eder

sevgiler

ilksenozturk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön