View Single Post
Eski 10-11-2006, 09:53   #2
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu
Başka forumlarda da konu olan, hatta tartışmalara yol açan ,Türkiye de olup olmadığı pek bilinmeyen ve nerdeyse etobur bitkiler için altın değerinde olan bu meşhur sphagnum yosununu acaba bir test bitkisi olarak kullanabilirmiyiz?

Hemen hemen her etobur bitki saksısında canlı olarak gördüğümüz bu yosuna özellikle ;

1-utri- cephalatus- heliamfora- saksılarında daha çok görüyorum..Bunun nedeni nedir?

2-Bir etobur bitki saksısında yoğun olarak canlı sphagnum varsa bu herşey yolunda anlamına gelir mi? Veya artık bunu başaran kişi ,bu işin ustasıdır diyebilirmiyiz?

3-Canlı sphagnum ,bol olarak bir saksıda mevcutsa, yine de 2 sene sonra torf değişimine gerek varmıdır?
Sphagum canlı kalıp hatta gelişiyor ise çevre şartları EBlere uygun olduğunun bir göstergesi, zira bilindiği gibi bu yosun EB lerin evriminde ciddi bir rol oynamış hatta sebep olmuştur dahi diyebiliriz.

1- sorudaki EBler çok daha ıslak ve nemli istediklerinden sphag tam bir indikatördür sphagnum öldü ise gerçi bunu yeni olanlar biraz çok geç anlıyabilirler ancak o 3 EBnin de hiç yaşam şansı yok demek. kaldı ki utriler nerde ise submers dahi gelişebilirler.

2- evet bu doğrudur hatta canlı sphagnum preventif şartlar sağladığından küflenme çürüme de olmıyacak demektir. (veya doğrusu sphagnum mantar ve küf gelişimini bastırır kontrol altına alır asidik özeliği vs...)

3-canlı sphagnum varsa siz yine de en geç 2. sene sonra yine de torfu değiştirin zira diğer faktörlerü şimdilik sağlıyamıyoruz bunları perlit vermiculitle düzeltme yoluna gidiyoruz zira saksılarda ne de olsa küçük bir biotopu simule etmeye çalışıyoruz. bilmem toprak saksıların bazı bitkilere sebep olduğu köklere zaralarını duydunuz mu. bu gibi bir durum darlingtonia için uygun şartlar sağlasa da kaktüslere elim sonuçlar doğurabilir.

ben esasen her yeni vegetasyon yılı başlangıcı tüm saksıların (EBlerin) torfunu değiştiriyorum böylece daha iyi bir gelişim olduğunu gözlemlerdim.

bilgilerinize.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön