View Single Post
Eski 10-11-2006, 00:12   #1
scarface
Yeni Üye
 
scarface's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2006
Şehir: yalova
Mesajlar: 10
Deniz börülcesi tohumu çimlendirme

selam arkadaşlar.
ben t.dağ ziraat fakültesinde 4. sınıf bahçe bitkileri bölümünü okuyorum.ve bitirme tezim deniz börülcesi yetiştiriciliği hakkında.bunu konuda çok az bilgim var ve internettede 3-4 sayfada sadece yemek tarifi bulabiliyorsunuz.ben deniz börülcesi hakkında bildiklerimi aktarayım,eğer bilgisi olan varsa ve yardımcı olursa çok sevinirim..

deniz börülcesi Salicornia europea

Dallı, tüysüz, boğumlu, bir yıllık, 5-10 cm boyunda bitkiler. Yapraklar körelmiş, karşılıklı, birleşik, zayıfça gövdeyi sarar, sivri uçlu. Çiçekler koçana benzer 1-3 cm’lik çiçek durumu üzerinde dizilir. Brakteler yapraklara benzer, her braktenin koltuğunda 2-3 çiçek çıkar. Çiçek örtü yaprakları çok küçük, ince zarsı. Erkek organ her çiçekte 1 adet. Tohum siyah, yarı dairesel, testası oldukça sık kabarcıklı.

Çiçeklenme zamanı: 5-7 aylar

kılçıklı ve kılcıksız olmak üzeriye iki çeşit olduğunu biliyorum.çok tuzlu.ege ve antalya bölgesi deniz kenarlarında,Tuzcul yerler, tuzlu ve çamurlu topraklar, bataklık,çok tuzlu topraklarda yetiştirildiğini öğrendim.
kesinlikle deniz suyuyla sulanması gerekiyor.
İlkbaharda tüketmek gerekiyor
İyotlu topraklarda yetiştiğinden iyot eksikliğine bağlı guatr hastalığına iyi gelir.
bitki çok tanınmış bir bitki değil.
bende deniz börülcesinin t.dağ adaptasyonunu deniyorum.

geçen gün bana sağolsun mehmet bana köklendirilmiş halde tohumlarını ve fidesini gönderdi. ben de bu okulda dikimini yaptım.
deniz kumuyla ve biraz bahçe toprağını karıştırıp bi harç hazırladım.saksının dibine sadece toprak koydum 10-15 cm kalınlığında. sadece kumla yapacaktım ama saksı da yetiştireceğim için,kullandığım deniz suyunun çabuk akmamasını istedim.toprağın üstüne harcı koydum ve dikimi yaptım.tohumlarını da aynı şekilde yaptım. fotolarını çektim.

eğer sizinde bildikleriniz varsa paylaşırsanız çok sevinirim.ayrıca mehmete bu tezin oluşumunda büyük etkisi olduğu için çok teşekkür ediyorum.


scarface Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön