View Single Post
Eski 15-09-2009, 11:35   #72
epsody
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Sayın Beyzagıda Önce Ağaçlar nete katılımından dolayı hoş geldiniz,bu başlığa yazı ekliyerek kendi adıma onurlandım, soru ve tenkitleriniz bize güç verecek araştırma ve çalışmalarımıza ivme katacaktır.İlgilerinize teşekkürü borç bilirim.

Arkadaşım sormuş olduğun soruya istinaden,fermantasyon esasıyla mutfak ve bahçe atıklarından oluşun organik bileşiklerin mineralizasyona tabi tutularak sıvı gübre üretmek için, mevcut bilgilerimizi günceliyerek açıklamalar getireceğim kompost hazırlarken mutfak atıklarını haşere ve kemiricilerden sakınmak için bu atıkları öğüterek sulu eriyik olarak, kuru otların (karbon) arasına bu eriği (azot) malzeme olarak ilave ediyordum.

Kafama takılan bir soru vardı oluşturacağım kompostumun iyi bir şartlandırıcın arayışıyla nasıl bir mikrobiyal maya ile aktif edebilirim arayışlarıyla öğütüğüm mutfak atıkların içine küflemiş ekmek ekşi yoğurt peynir suyu ilave ediyordum, geçen seneden kalan üstü beyaz küf tutmuş bir reçel kavanozunu hanımın vermesiye,EM olayındaki aktif edilerek mayalamayı kompostuma uygulamış oldum.

Bu uygulamalardan sonra kompostumda koku olayı sinek olayı bitmişti.

Mutfak atıkları öğütülerek ufaltılırsa işlem hzı artar öğütülen bu atıklar bir bez torbaya doldurulup,alttan musluğu olan kapaklı bir bidona konulup bidon güneş almıyan kuytu biryere bırakılmalı.

Havanın durumuna bağlı olarak atıkların üstünde beyaz küfler oluşacak beyaz küfler koyulaşmadan eriyik sulandırılarak bitkilere uygulanacak eriğin kokusu ekşi-tatlı,salumura-sirke-alkol kokusunda olabilir bunun dışındaki sıvıları tuvalet ve banyolarda kokuların bertarafında ve kompost uygulamalarında kullanabilirsiniz.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön