View Single Post
Eski 10-09-2009, 15:20   #74
kömür
Ağaç Dostu
 
kömür's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-07-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 180
Yapay ışık konusunda oldukça araştırma yaptım.
Akkorlu ve halojen lambaları hiç değerlendirmeye bile almıyoruz.
Yapay aydınlatma ile dış mekan bitkisi yetiştirmek istiyorsak güneşi taklit etmeye çalışmalıyız. Yani oldukça yüksek güç gerekiyor.
Açık bir günde güneşin 1 m2 alana 50000 lux ışıma, gölgede ise 5000 lux ışıma sağladığını referans alırsak.
Sağlıklı şekilde bitki yetiştirmek için kullanacağımız ışık kaynağı ile 20000 lux verim almalıyız diyebiliriz. Asgari lux değeri içinde 5000 lux un altına düşmemeliyiz.
Lamba üreticisi lumen degerini ambalajda bildirir. Lux değerini bilebilmek biraz karmaşık.
Lux ışık kaynağının 1 m2 alanda geri yansıyabilen miktarıdır demek sanırım doğru olur.
Lambanın lumen değeri ile ışığın çıkış noktasındaki lux değeri ise eşittir desek sanırım çok yanlış olmaz. Işık kaynağından uzaklaştıkça lux değeride de azalmaktadır. Yani mesafe oldukça önemli. Sanırım lamba türlerine göre mesafe/lux eğrisi değişmekte. En güzeli bir luxmetre edinerek ölçümlemek.

Floresan kullanımında yüksek watt ve adet, bitkilere yakın mesafede bir kuruluma gereksinim var.
Metal halide (Mh) kullanımında gün ışığına yakın (6500 kelvin) ışık tayfında ürün bulmak türkiyede sanırım imkansız. Ben paludaryumda 150 wattlık Mh (kötü ışık tayfında -çin malı- ) kullanıyorum ve çok memnuniyetsizim. Bu lambayı 10000 kelvinlik lamba ile değiştirerek deneyimleyeceğim. 10000 kelvinliği karaköyde bulunabiliyor.
Birde sodyum buhar basınçlı (Hps) aydınlatmalar varki, watt başı lumen değerleriyle en verimli lambalar bunlar. Hps lerin kelvin değeri 2000 civarında. Yabancı forum sitelerinde bu hps lerle bitki yetiştirenleri gördüm Ayrıca yurtdışından bitki yetiştirmek için geliştirilmiş olan hps getirtmek mümkün ancak en az 400 watt, sonra 600 watt ve 1000 wattlıkları mevcut sanırım. Bu lambalar profesyonel seralarda kullanılıyorlar
Şunu da belirtmeliyim, mh ler ve hps ler oldukça ısı ürettiklerinden soğutma gereksinimi oluşabilir.

Yazının uzunluğundan ötürü özür dilerim.
Aydınlatma hakkında ki bu kabataslak yorum umarım fayda sağlar.

kömür Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön