View Single Post
Eski 06-11-2006, 14:41   #7
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Sığla benim bu yıl dikkatimi çeken bir bitki oldu hatta açıkça söyleyeyim bu bitkiye aşık oldum. Yukarıda verdiğim bilgilerde benim internette yaptığım araştırmalar neticesinde bu bitkinin peşine düştüğümde elde ettiklerim. Bu yıl tohum toplayıp gelecek yıl çoğaltmak üzere bir kaç kalem ağaç türleri ile birlikte ticari amaçlı yetiştirmeyi düşünüyorum. Sığla yağının ticaretinin nasıl gerçekleştiği konusunda bir şey diyemem ama size bu yıl yaşadığım iki tecrübeye dayanarak tarım ürünlerinin ülkemizdeki pazarlamasının yapısından bahsedeyim umarım işinize yarar çünki her iki tecrübemde de aynı sistem mevcuttu.

Üreticiler elde ettikleri ürünü yerel tarım ticareti yapan kişilere yine bu kişiler tarafından oluşturulan ve onları kurtaracak kar marjlarını içeren fiyat mekanizması oluştuktan sonra satıyorlar. Ürünün piyasa fiyatı oluşurken piyasaya giren kişiler malı en yukarda satın alacak kişinin toplayıcıya verdiği teklif esas oluyor eğer üretici fiyatı çok isterse toplayıcı üreticiden yüksek fiyat istemesi nedeniyle almıyor bekleyen mal üreticiinin paraya olan ihtiyacına ce aciliyetine göre fiyat düşmelerine uğruyor. Toplayıcının kendi karı esas olmak üzere istenilen fiyatı vermeye hazır olan üreticiler malını satmaya razı olduklarına toplayıcı malı satın alıyor. Sonra biriken mallar sevk olunabilecek çokluğa geldiğinde esas bu işin ticaretini yapan büyük tüccarlara devroluyor. Kimsenin üreticiyi korumak gibi bir amacı olmadığı için burada her zaman zarar gören yine üretici olmuş oluyor çünki anlattığım bu aşamaların tamamında karından vazgeçen sadece üretici oluyor. Toplayıcılarda her halükarda temin ettikleri malın çokluğundan yine karlarını yeterince yapıyorlar. Bunun dışında bazen büyük tüccarlar depo kiralayarak belli alım merkezleri oluşturup alım yapıyorlar.

Kısaca diyeceğim şudur. Orman ürünü olması dolayısıyla mutlaka belli bir izne ve belli bir mevsimlik üretim sezonuna sahiptir. Ve Sığla Ormanlarının o9lduğu yerde mutlaka ticareti gerçekleştiriliyordur. Bu mekanlara gidip piyasa araştırması yapmanız gerekir. Bunun dışında direkt üreticilere de zaten yine bu bölgelere giderek ulaşabilirsiniz veya şansınız varsa forumda bir sığla yağı üretimi yapan bir memleketli karşınıza çıkar.

Sığla yağı ile ilgili güncel rakamları ya devlet istatistik enstitüsünden ya da Orman Bakanlığından elde edebilirsiniz.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön