View Single Post
Eski 02-06-2005, 04:31   #3
backyard
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Alıntı:
75 kadar türü bulunan, bir kısmı yaprağını dökerken bir kısmı da herdemyeşil ağaç ve çalılardır. Çitlenbikler çok sıcağa, kuraklığa ve fakir topraklara son derece dayanıklı bitkilerdir. Hemen hemen hiç bakım gerektirmeyen, adaptasyon kabiliyetleri çok yüksek ağaçlar olmaları sebebiyle, özellikle fakir ve kurak yerlerin ağaçlandırılmasında çok büyük önem kazanırlar. Gölge ve sokak ağacı olarak kullanılabilmeleri de mümkündür.

Tam güneş ya da yarı gölge kısımlara dikin. Her tür toprakta yetilebilirlerse de iyi drene olan topraklarda en iyi gelişirler. Üretilmeleri; tohum ve çelikle olur.

ADİ ÇİTLENBİK Celtis australis

Ülkemizde doğal olarak yetişen, herdemyeşil ağaçlardır. Gençken sütun formunda olan bu ağaçların tepe kısımları, yaşla birlikte diğer türlerden daha az bir genişleme yapar. Yapraklar koyu yeşil ve meşin gibidir. 9-12 mm. çapında olan meyveleri siyaha yakın mordur ve etli kısımları yenebilmektedir. Özellikle cami ve türbe kenarlarında çok sık yetiştirilen bu ağaçlar, buralarda çok büyük gövdeler ve tepeler oluşturmuşlardır. Adi Çitlenbik sıcak ve kurak bölgeler için özellikle önerilen ağaçlardır.

BATI ÇİTLENBİĞİ (Celtis occidentalis)

Yaprak döken ğaçlardır. Bizde pek bilinmeyen bu tür, Amerika orjinlidir ve yuvarlak tepeli, yayılan, bazen de sarkık dallı ağaçlardır. Parlak yeşil yapraklarının kenarları dişlidir. Olgunlaşmamış kabuğunun siğilleri andıran tümsekleri vardır. Güçlü rüzgarlara, kuraklığa ve ihmale dayanıklı olan bur tür, bütün bölgelerimize rahatlıkla uyum sağlayabilir. Yalnız drenajı bozuk topraklarda istenen gelşimeyi göstermezler. Parklarda ve geniş alanlarda gölge ağacı olarak değerlendirilebilirler.

sevelim senin eklediğin çitlenbik Celtis australis olabilir mi acaba?
(bu sorumu ibret olsun diye silmiyorum, fotoğrafın tanımında sanki başka bir şey yazıyor, höh bana
bu ağaç bana pek uygun


Düzenleyen backyard : 02-06-2005 saat 04:43
backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön