View Single Post
Eski 03-09-2009, 19:23   #32
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde zeytin yetiştiren İsmail Tüzel, "verticilillium dahliae" hastalığının tedavisini bulduğunu iddia etti. Bütün dünyada etkili olan ve Türkiye'de "zeytin solgunluğu" olarak bilinen hastalıkla mücadelede henüz kesin bir sonuç alınmış değil.
Yıllardır bu hastalıkla mücadele ettiğini belirten Tüzel, bilinen çok çeşitli yöntemleri uyguladığını, fakat sonuç alamadığını belirtti. İzmir Araştırma Merkezi'nden de yardım istediğini aktaran Tüzel, "Yetkililer geldi, solarasyon uygulaması tavsiye etti. Bunun dışında bordo bulamacı gibi çeşitli uygulamalar da önerdiler. Hepsini yaptım ama sonuç alamdım." dedi.


Daha sonra çamaşır suyu hammaddesi olan "hiypo"yu denediğini anlatan İsmail Tüzel, "Zeytin ağacının kuruyan dalını keserek hiypo sürdüm. Ardından normal bir süngere de biraz hiypo sürerek kesilen yere koydum. Üstünü de naylonla kapatarak bağladım." şeklinde konuştu. Bunu 8 aydır uyguladığını ve kesin sonuç aldığını iddia eden Tüzel, ağaçların kesilen yerden filiz verdiğini ve hastalığın ilerlemesinin durduğunu söyledi.

Kırkağaç İlçe Tarım Müdürlüğü'nde görevli Mehmet Çobanoğlu ise hiypoyu kanserli ağaçlarda tavsiye ettiklerini belirterek, yeni çıkan filizlerin gözlenmesi gerektiğini söyledi. Çobanoğlu, "Hastalıkla ilgili birçok uygulama var ama kesin sonuç alınmış bir veri yok. Mesela solarasyon uygulamasında yüzde 65 civarında sonuç alınıyor." dedi. Öncelikle hastalığın tam tespit edilmesi gerektiğini vurgulayan Çobanoğlu, "Hiypo uyguladıktan sonra ağaç filiz vermiş olabilir. Bunların iki üç yıl gözlenmesi gerekir, çünkü ölebilirler." diye konuştu. Mehmet Çobanoğlu, Tüzel'in uygulamasını deney merkezlerine bildireceğini de söyledi.

ZEYTİN SOLGUNLUĞU (VERTİCİLİLLUM DAHLİAE) NEDİR?

Ağacın ölmekte olan konukçu dokularında üreyen hastalık, mikroslerot halinde toprakta da yaşamını sürdürür. Bu durum, toprağın nemine ve sıcaklığına bağlı olarak değişir. Bir defa bulaştığı zaman 10 yıl veya daha fazla toprakta canlı olarak kalabilmektedir. Hastalıklı ağaçta geriye doğru ölüm iletim demetinde kahverengileşme, hasta yapraklarda geriye doğru kıvrılma başlar. Zeytinde hastalık belirtileri, geriye doğru ölüm ve yavaş ölüm şeklinde görülür. Geriye doğru ölüm, erken ilkbahardan kışa kadar gelişir. Yapraklar önce solmaya başlar, sonra açık kahverengine döner ve geriye doğru kıvrılmaya başlar. Geriye doğru ölüm ise sürgün ve dalların hızlı ölümüyle karakterize edilir ve sonunda ağaç tamamen ölür.

http://www.haberler.com/kirkagacli-c...ligina-haberi/

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön