View Single Post
Eski 06-11-2006, 10:24   #23
GÖKHAN BOZKURT
Yeni Üye
 
GÖKHAN BOZKURT's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-11-2006
Şehir: Datça
Mesajlar: 25
Lightbulb

Badem ağacı ve meyvesi hakkında sitelerden çok şeyler okudum ve öğrendim. Bu bilgiler genelde akademik bilgiler. Şimdi bu yazdıklarım kendi izlenimlerimdir. Ben Muğla İli Datça İlçesi Hızırşah Köyü'nde Bademi ile meşhur bir yörede bu hobime devam etmekteyim. Hobi diyorum, inanın bahçemde 24 tane çeşitli cinste Badem ağacım olduğu halde hiç birisinden bir tane kopartmış ve yemiş değilimdir. Bahçeme gelen çocuklarımın, eşlerimin ve dostlarımın bu ağaçlardan kopartıp yemeleri beni o kadar mutlu ediyor ki anlatamam. Konuya şöyle girmek istiyorum;1) Badem kaç çeşittir; 2) Çeşitli yerleden satın aldığınız fideler güvenilir mi?
1) Badem denilince akla, yalnız bahar aylarında marketlerde ve pazarlarda bulunan çağla; Haziran ayından sonra Buz-Badem (taze iç badem) ile kuruyemişçilerde bulunan çerez şeklindekiler gelir. Tamam biz bunların geneline Badem demekteyiz. Lakin, Bademler de çeşit çeşittir. Şimdi de bunları sıralayalım. a) Sıra Bademler (Bunlar Bekir Ağacı, Şahin Ağacı, Diş Badem vs.) gibi isimlere ayrılmıştır. Meyveleri ufak ve lezzetsizdir. Kabuğu kırıldığı zaman genelde içinden iki tane çıkar. Zaten ufak olan bu meyve ikiye bölününce daha da ufalır. Aynı Çorum'da bulunan kalitesiz "Kırık Leblebi" denilen nohutun iki parçaya bölünmüşüne benzerler. (Yalnış anlamayın ****** nohuttan büyükler) Hasat zamanlarında bazen sizi çok oyalar, ağaçtan düşmemek için ellerinden geleni yaparlar. Bu "Sıra Badem"ler bu sene bizim yörede 10-12 YTL'ye alıcı buldu. b) Ak Payam veya bizim yörenin deyimiyle "Nurlu" denilen Badem. Bu da en kalitelisidir. Genelde Haziran ayından sonra lüks yerlerde satılan Buz-Badem dedikleri Bademdir. Hasat mevsininde diğer Bademlerden geç meyve verir ve geç açılır. Kabuğu kırıldığı zaman içerisinden kocaman kocaman İç Bademler çıkar, ekonomik değeri yüksektir. Bu sene 20-25 YTL arasında satıldı. Buradaki Badem yetiştiricileri tüm Badem Ağaçlarını "Nurlu" ile aşılamaya başladılar. Lakin, son 3 senedir de bu ağaçlarda, yalnız bu ağaçlarda bir hastalık görülmeye başladı. Ağaç gençde olsa yavaş yavaş kendi kendisini kurutuyor. Diğer çeşitlerde hiç bir hastalık görülmezken bunda da böyle bir sorun doğdu.
2) Fideler; şimdi bizim Ziraatlerden veya çeşitli yerlerden aldığımız fideler hangi cins Badem verecek? Buyurun kendiniz deneyin bakalım. Mutlaka bu işlerle uğraşanlar diktikleri fidelerin çeşit çeşit meyveler verdiğini görmüşlerdir. Ama, Badem çeşitlerini bilmeyenler farkına varamamış olabilirler. Lakin, farkına varmamak da elde değil. Bu işe soyunan arkadaşların bu konuya dikkat etmeleri gerekmektedir. Benim bu yazdıklarımın akademik bir yönü ve değeri olmadığını düşünenler çıkabilirler. İllaki ben bu işte diplomalı bir insan değilim ama benim izlenimlerim bunlar. Normalde bir düşünün; dönümlerce toprağınız var ticaret yapmak için bu işe girdiniz. Kilosu 10-12 YTL eden bir ağaçla mı uğraşırsınız yoksa 20-25 YTL eden bir ağaçla mı? Kararı siz verin. Önemli bir noktaya daha değinip kaçmak istiyorum, zira ben çok sıkıntılı bir insanım, böyle yazma çizme işlerine kolay kolay girmem. Badem Ağaçları, Badem çekirdeğinin dikilmesi ile üretilir, öyle filizle falan olmaz. Bir ağaçtan iri iri Bademler toplayarak tohumluk ayırırsınız, ve dikersiniz. (diktikten 4 ay sonra yeryüzüne çıkarlar, onları izlemek bence dünyanın en güzel işi) Tamam fide 3-4 ay sonra dikilmeye hazır, acaba hangi cins Badem olacak? Bu tohumluk ayırdığınız Bademlerin anası olan ağaç hangi çeşitse size o çeşiti verecektir. Lakin, hiç kimse ana ağacının "Nurlu Badem" olduğunu bilemez, çünki yıllar önce onu aşılamıştır, bunu aşılamıştır. Karma karışık bir şey meydana gelmiştir. Ana ağaç ne ise diktiğiniz tohum da onu verecektir. Şimdi bağlıyorum 4 senedir üzerinde çalıştığım bu "Badem Fidesi" yetiştiriciliğinde son noktaya geldim. İlgilenen arkadaşlarla konuşa bilirim. Şimdilik hepiniz sağlıcakla kalın, saygı ve hürmetler. (Ayrıca Hasan42 kardeşime (Ben 46 yaşındayım)'de selamlar.


Düzenleyen GÖKHAN BOZKURT : 06-11-2006 saat 10:36 Neden: "sıra Badem"in 's' harfi sehven küçük yazılmış.
GÖKHAN BOZKURT Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön