View Single Post
Eski 05-11-2006, 22:06   #15
Todor
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Hayvan kürkü giymek bundan binlerce yıl önce kaçınılmaz bir ihtiyaçtı. Çünkü insan adı verilen memelilerin kendilerini dış etmenlerden korumaya yönelik gelişmiş bir kürkü veya derisi yoktur. Daha sonra teknolojinin ilerlemesi ile kumaş bulundu ve kürk artık hayati bir önem taşımamaya başladı. Bugün ise kürkten çok daha sıcak tutabilecek bir çok suni malzeme piyasada mevcutdur.

İşin önemli noktası bence sosyal yönüdür. Hayvanlarda kürkü, tüyü, dişleri veya boynuzları en gösterişli, en büyük olan çiftleşmeye hak kazanır. Irkın selleksiyonu için böyle olmasıda gereklidir zaten.

İnsanlarda ise üreme güdüsü hayvanlardan daha aşağıya kalmaz. Karşı cinsi etkilemek için bir takım özelliklerini ortaya koyarlar. Başka bir canlının kürkünü dünya para vererek alıp giymek, sınıfını belli etmeye, böylece karşı cinsi etkilemeye yönelik hareketlerden sadece biridir. Tıpkı bıyık bırakmak, vucut geliştirmek, entellektüel birikim yapmak gibi. Burada demek istenen " Bak ben iyiyim, gel üreyelim " dir.

Biftek yemek ise insanın en temel ihtiyacı olan beslenmeye girer. Eğer bir ineği öldürüp, bifteğini yer, kanını ilaç yapar, boynuzunu bıçak, derisini ayakkabı yaparsanız bu bahsettiğiniz sınırların içindedir. Bir fili öldürüp, dişinden biblo yaparsanız burda sınırdan falan bahsedilmez.

Uzak doğuda köpek çok sevilen bir gıda. İlk kez kurutulmuş köpek resmi gördüğümde çok sinirlenmiştim. Ama pastırmadan farkı yok biraz düşünüce. Bu biraz kültür ve çevrede bulunan kaynaklarla ilgili herhalde. O kadar çinliyi sığırla besleyemezsiniz. Sığır senede bir yavru yapar, çok tüketir, çok yer kullanır. Köpek senede 2 batımdan 20 yavru yapar. Herşeyi yer, yer tutmaz.

Burda önemli olan bence sığırın öldürülmesi değil, öldürülme şeklinin niteliği. Kurban bayramında tv'lerde çıkan kürekle dana kovalama sahnelerini hepimiz biliriz herhalde. Biz sığırı bağlar, gırtlağını keseriz. Amerikalılar tokmakla kafasına vurur, avrupada kimi yerlerde elektrik şoku verilir. Bunlardan hangisi en doğrusu sorusuna verebileceğim tek cevap, sokaklarda kürekle kovalamak değil olur.

Belgesellerde gördüğümüz aslanlar ise eğer avlarının ölmesini beklerlerse avlarını başka bir canlıya kaptırma tehlikesi ile karşı karşıya kalırlar. Yani hayatlarını sürdürebilmek için öyle davranırlar. Ama ben insanım. Biraz daha medeni davranmalıyım.
Bunlar benim şahsi fikirlerimdir

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön