View Single Post
Eski 02-09-2009, 00:19   #30
pozitifköpek
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-09-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 27
Kangallar şehir hayatına uygun köpekler değillerdir. Şehirlere getirilen kangallarda pek çok davranış bozuklukları gözlemlenmekde ve bu köpekler kırsal kesimde olduğundan daha değişik davranışlarda bulunmakdadırlar.

Köpek sahiplenirken yapılan en büyük hata köpeği aldıkdan sonra bilgi aramaya başlamakdır. Bu bizim ülkemizde çok yaygındır. Halbuki köpeği almadan önce araştırma yapılmalı ona göre köpek alınmalıdır. İnsan istediği, beğendiği, sevdiği köpeği sahiplenemez. Sahipleneceğiniz köpek sizin sevdiğiniz, beğendiğiniz köpek yerine sizin bakabileceğiniz, kontrol altına alabileceğiniz ve sizin yaşam tarzınızla mutlu olabilecek bir köpek olmalıdır.

Kangal şehir içinde veya sitelerde bakılacak, barındırılacak bir köpek değildir. Bu ırk var olduğundan beri bozkırlarda özgürce yaşamış, koyun sürüleri peşinde kilometrelerce yol kat eden başına buyruk, ne iş yapacağını kendi bilen, insan baskısı altına fazla girmemiş bir rıkdır. Geçmişde günümüzün bilinen hiçbir eğitim metodu ile eğitilmemiş olan bu ırk eğitimide sevmez. Köpeklerin eğitilebilirlikleri kalıtımsal olarak gelecek nesillere aktarılır. Kangalın anavatanı olan bozkırda yaşadığı sürece hiçbir eğitim geçmişi olmamışdır.

Kangal Avrupanın bazı ülkelerinde yasaklı ve kısıtlamalar getirilmiş ırklar sınıfındadır. Köpeklere getirilen bu kısıtlamalar şüphesiz havlamasından veya insanları rahatsız etmesinden değil insan hayatını tehdit etmesinden dolayı getirilmişdir. Kanada ve USA’da rage sendromu gösteren kangallara da rastlanmışdır. Kangalın genleri onun şehirler içinde 5-10 dönümlük alanlarda hapsedilerek yaşamasına müsaade etmediğinden bu davranış bozuklukları çıkmakdadır. Evvelki sene Sivas Suşehri’nin bir köyünde kalmakdaydım. Sabah evin önünde duran köpeği akşam üzeri 15- 20 km uzakdaki başka bir köyün yakınlarında gördüm ve yanımdaki köylüde tastik ederek evet bu bizim köyde gördüğün köpek sabahleyin gene köye döner buralarda geziyor demişdi. Kangallar geceleri köyler arası yolculuk yaparlar, köy etrafında çok büyük alanları gezerler. Böyle bir hayvanı getirip şehir hayatına zorlamak bu köpeğe yapılacak en büyük eziyetlerden birisidir.

Kangal gerektiği gibi bakılmazsa, ona bilinçsiz şekilde davranılırsa insan hayatı için tehlikeli olabilir. Kangal severler ve diğer yasaklı köpek ırklarının fanatikleri bu sevdikleri ırkların çocuklarla çok iyi geçindiğini, kimseye zarar vermeyeceklerini, köpekleri zarar verecek hale insanların soktuğunu iddia etselerde durum böyle değildir. Yurtdışındaki istatistikler bu fanatiklerin dediklerini haklı çıkarmamakdadır.

Her kangala benzeyen köpek kangal değildir. Çoğu köpek sever ellerinde bulunan köpeklerini kangal zannederler ama köpekleri gerçek kangal değildir.


Düzenleyen pozitifköpek : 11-09-2009 saat 19:05
pozitifköpek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön