View Single Post
Eski 28-08-2009, 15:18   #65
limon
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Gözlemlerime göre özel okullar bile bahçelerinde çim kullanmaktan kaçınıyorlar. Büyük bir alandaki çimin periyodik bakımı, gübrelemesi, sulaması vb... zor gelir, masraflıdır, bahçe için özel eleman gerektirir. Okullar genelde bahçelerinde giriş kapısına yakın yerlere, mevsimlik çiçekler değil de her daim yeşil yapraklı çok yıllıklar tercih ederler. Bir binaya, eve, okula giriş kısmı en önemli kısımdır bence, giriş güzel, bakımlı, tertemiz olmalı.

Okullar bahçelerinde sınıflara ait sebze tarhları hazırlayıp, sonbaharda okulların açılmasıyla, çocuklar, Tere, Roka gibi sebze tohumlarını ekip, bakımını üstleniyorlar. Mevsim itibarıyle sulama derdi de olmuyor. Sebzeler yetişince de salatasını yapıp yiyorlar. Bu, Domatesin ağaçta yetiştiğini sanan şehir çocukları için çok eğlenceli ama sizin oradaki çocukların hemen hepsinin köyde bir yakını akrabası vardır, zaten görmüştür çocuk bu tarz şeyleri. Ne kadar enteresan gelir onlara tartışılır. Eğer güzel olur derseniz bu maliyet getirmez, ancak işgücü gerektirir.

Bir iki tavşan, çok uysal bir iki köpek ile de hayvanat bahçesi hazırlıyorlar. Ama hayvan bakmak ta ayrı bir yük getirecektir. Bir köpeğin bile aylık sadece yemek masrafı 150 TL. Aşıları, parazit hapı, damlası... bulunduğu yerin temizlenmesi... Kim yapacak? Zor...
Name:  garden.jpg
Views: 2268
Size:  24.2 KBName:  food.jpg
Views: 1802
Size:  63.6 KB

Vildan Hanım'ın bahsettiği "Bahçe Satrancı" taşlarıyla yaklaşık 1.000 TL. ye maloluyormuş internetten baktığım kadarıyla. Çok güzel ama zaten okulların açılmasıyla maddi olarak çok zorlanacak aileler, ekstra harcamalar zorlar ve lüks kaçar bence. Dama taşlarını sizler yapabilirsiniz fakat oyun taşları çok pahalı. 700 TL. Bence gereksiz harcama olur. Bunun yerine çok cüzi paralarla normal satranç takımları alıp, birden fazla çocuğun oynayacağı turnuvalar düzenlenebilir. Bahçeye konulacak ahşap masalarla, banklarda güzel havalarda oynarlar çocuklar. Yerde dev taşlarla oynamak artı bir şey katmayacak.
Name:  bahce satranci ögrancilerin ilgi odagi oldu (4).jpg
Views: 3605
Size:  50.8 KB

Bahçede oturma köşeleri olması şart bence de. Belediye bank konusunda yardımcı olmaz mı? (hiç bilmiyorum prosedürleri) Aşağıdaki arka planda gördüğüm okul bahçesi ideal bir bahçedir,çok curcunaya gerek yok bence.
Name:  mkoseioo6.jpg
Views: 3285
Size:  63.4 KB

Ne yapmaya kalkarsanız kalkın parasız bir şey olamıyor maalesef. Yoksa kim istemez şöyle bir okul bahçesini? Çimlere uzanıp kitap okuyup güneşlenen çocukları?
Name:  NGM2003_08p30-1.jpg
Views: 5051
Size:  65.9 KB

Fakat bence yapmamanız gereken, ıncık, cıncık ne bulursanız karmakarışık ekip dikmeyin bahçeye. Karışıklık bile belli kurallar içinde güzel görünüyor. Mevsimliklerden uzak durun bence. Her dem yeşil çalılar boy sırası ile kullanılabilir. Duvara sarmaşık sardırmak yerine bence de çocuklara resim derslerinde boyatmak çok daha güzel olur. İmkan dahilinde deniz figürlü mozaik bile yapabilirler, sanat eseri gibi oluyor. Hayallerin sınırı yok ama maddi yük bindirmemesi de önemli.

Bundan sonra okul bahçelerini daha sıkı gözlemleyeceğim. Gördüğüm uygulamaları paylaşmaya çalışacağım.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön