View Single Post
Eski 23-08-2009, 10:17   #23
karinca70
Ağaç Dostu
 
karinca70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,235
Tohumları güneş görmeyen, serin ve nemsiz bir ortamda saklamak gerekiyor.

Öncelikle kağıt zarf içinde tohum saklamak uygun değil; kağıt nemi kolay geçirdiği için, tohumların baş düşmanı mantar ve bakterilerin tohumu daha erken öldürmesine sebep oluyor. Ancak kağıt içindeki tohumlar hava geçirmeyen bir cam şişe içinde saklanabilir.

Ben kendim, tohumları kilitli poşetler içinde saklıyorum. Çok küçük tohumları, katlanmış kağıtlar içinde yine kilitli poşet içinde tutuyorum. Ayrıca 20-30 kilitli poşeti, daha büyük bir kilitli poşet içinde tutuyorum.

Ben bazı tropik tohumlar hariç tüm tohumlarımı satın aldığım 2. el bir buzdolabının içinde saklıyorum; buzdolabı güneşi ve ışığı almayan, serin (8-10 derece arası) ve nemi toplayan (nemsiz) bir ortam sunuyor. Ayrıca bir de buzdolabı içi mini ozonlama aleti kullanıyorum (ozon ortamdaki bakteri ve küfleri öldürür).

Tohumlarınızı içi içe 2 kat kilitli poşet içinde, bir kutu içinde ve buzdolabında saklamanızı tavsiye ederim. İdeal şartlarda saklanan tohumların canlılıklarını saklama süresi Sebze ve Çiçek Tohumlarının Canlılık Süresi Listesi adresindeki listede mevcuttur.

(Not: Kilitli poşetlerin üzerine asetat/cd kalemleri ile yazabilirsiniz)

karinca70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön