[QUOTE=yukka;145100]Merhaba,
Ben de evde bir alışveriş fişini bile çöpe atmıyorum. Bir alışveriş torbasında bir ay kadar biriktirip apartmanın çöp kutusunun yanına bırakıyorum. Kağıt, plastik, teneke gibi atıkları ayrı ayrı çöp kutularının içinden toplayıp ayrıştıran *vatandaşlara kolaylık oluyor.
Harikasınız sayın yukka,
Kendim gibi birini görme güzelliğini yaşattınız bana. Teşekkür ederim.
Ben de kendimce çöpleri ayrı ayrı poşetleyip atıyorum. Hatta yetinmedim, çöp kutumuzun ayrıştırarak çöp atmayı anlatan yazı bile astım.
Plastik kutuları atarken ben farklı bir yöntem uyguluyorum. Plastik deterjan kutularını ve şampuan kutularını kesip atıyorum. Toplanıp tekrar doldurulmasınlar diye. Plastik kutuların toplanıp doldurulduğunu, Arena'da seyredip şok olmuştum. Kola kutularını çöpe atmaktansa kesip diplerini saksı yapıyorum.
Okullar kağıt toplama konusunda pek yardım etmiyorlar. Ben oğlumun okulunda 4 ay okul aile birliğinde gönüllü annelik yaptım. Okul Aile Birliği Başkanımıza kağıt toplama kampanyası neden uygulanmıyor dedim. Milli Eğitimden bir karar geliyormuş, denilen zamanda toplanıyormuş. 2 haftalık süre veriliyormuş. Diğer zamanlarda toplamak yasakmış. Bu kadar sürede ne kadar kağıt toplanabilir ki?
Müdür yardımcımızla görüştüm 2 haftada bütün okulun tebeşir ihtiyacını bir yıl karşılayacak kadar kağıttan para kazanılmış. Hem okulumuz için hem de ormanlarımız için harika bir haber. Neden devamlı toplanmıyor bunu anlamıyorum. Okulun bütün ihtiyaçları karşılanabilir.
2004 senesinde işyerimizde şirketin içinde, TEMA vakfının kağıt toplama kutusunu gördüm. O zamanlar da okuduğumuz gazetelerden, süt ve meyve suyu kutularından bodruma 8-10 poşet hazırladım. Vakfın telefonunu aradım durumu anlattım. 1 kamyon olur mu diye sordu bana. Beni dinlememişti bile. Mahalleyi de organize edebilirim devamlı, haftanın belirli bir gününde gelip alabilirsiniz dedim. Neden kağıt toplama kutularını kaldırdıklarını sordum. Kağıt toplayan kişiler kutuların altını kesip alıyorlarmış. Kesilen demir parçasını da demir toplayanlar alıyormuş. Astarı yüzünü geçti kağıt kutuları ile çalışmak dedi. Onun için toplatılmış kutular.
Ben de elimden geldiğince kağıtları ayrı ayrı çöpe atıyorum. En azından bu şekilde faydam oluyordur sanırım.
Ben belediyelerin, her gün için ayrı bir çöp toplama yapmasını çok isterim. Bir gün kağıt çöpleri, bir gün plastik, bir gün teneke, cam gibi. Bunları toplayıp, bunlarla ilgilenen fabrikalara satsalar belediyelerimizde faydalanır çevremizde. Hatta evlerimizde kullandığımız yanmış yağları yakıta dönüştüren bir şirketi seyretmiştim televizyonda. Belediyemiz bunları bile toplattırabilir. Geri dönüşüm projeleri yaratmak Milli ekonomi için çok önemli.
Düzenleyen Glayöl : 24-08-2009 saat 22:11
|