View Single Post
Eski 21-08-2009, 21:57   #17
thomasina
Ağaç Dostu
 
thomasina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 497
Elimden geldiğince anlatayım Sevgili Kiraz. Mayalı hamurun tamamını tezgaha yayıyorum ben. Sonra hafif yağlı elimle incelterek genişletiyorum. Yeterince genişlediğinden emin olunca, ki yırtılırsa da dert etmeyin iç malzemenin bir kısmını yayıyorum bütün hamura. Sonra bunu uzun bir rulo haline getiriyorum. Gül böreğine benzer bir şekilde roloyu toplayıp tekrar açabilmeme olanak sağlayacak şekilde uçlarını hamurun altına gizliyorum. Sonra aynı açma ve iç malzemeyi yayma işlemini tekrarlıyorum. Eğer hamur fazlaysa bu işlem bir kez daha tekrarlamak gerekir. Sonra tekrar rulo yapıyorum. Yaptığım rulodan sündürerek üç dört parmak genişliğinde parçalar koparıyorum. Ya dikine bu parçaları sıkıştırarak tepsiye yerleştiriyorum ya da o parçaları iki ucunu altına gelecek şekilde burarak tepsiye diziyorum, tercih sizin. Ama bizim asıl önemsediğimiz fazla büyük bir tepsi kullanmamak ve mümkün olduğunca çörekleri tepsiye sıkıştırmak. Biraz da tepside bekleyince çörekler dikine mayalanıyorlar ve yüksek bir şekil alıyorlar. Öteden beri hep böyle yaparız, hoşumuza da gidiyor
Şimdi benim annemin babası Isparta kökenlidir. Orada ve bizim ailece bir süre yaşadığımız Konya'da da bu tarifi yapıyorlar. Zaten Afyon, Eskişehir, Konya taraflarında haşhaş çok kullanılır, ama tahin özellikle börek ve çörekte çok tercih edilir. Hamur onun sayesinde tel tel olur ve değişik bir lezzeti vardır. Biz Koşma diyoruz bu çöreğe. Teyzem de kayınvalideniz gibi ortadan katlardı hamuru, nur içinde yatsınlar
Umarım tarifim yeterince açık olmuştur. Sevgiler...

thomasina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön