View Single Post
Eski 21-08-2009, 18:15   #5
Lonicera
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Konu uzmanı değilim ama konu mağduru biri olarak bir kaç amatör denemede bulundum.

Öncelikle limon tuzunun asitli ortam oluşturduğu bilgisi internet kaynaklarında mevcut. Ben de bazı bitkilerimde bunu kullandım. Sezon başından beri biber, gardenya, domates, ve tohumdan yetiştirilmiş bir sürü meyve fidanında. Özellikle 35 adet ayva çöğürlerimin tamamını kaybettiğimi belirteyim.

Kullandığım limon tuzu miktarı ise 15 litre suya 10 gr.
Bu uygulamayı her 3 sulamada bir yaptım.

Biber fidelerinde, karşılaştırma yapmak için bir kısmında bu uygulayı yapmadım. Aradaki farklılık gözle görülür şekilde belli oldu. Limon tuzu uyguladığım biber fidelerinin yaprakları sanki gölgede kalmış gibi çok koyu yeşil, diğerleri ise normal renkteydi. Çiçeklenme ve meyve tutumunda herhangi bir sorun yaşamadım.

Bu arada bu uygulamayı yaparken sadece limon tuzu eklenmiş su verdiğim sanılmasın.
İz elementli 15-15-15 dengeli gübre de belli periyodlarda uyguladım. Su için de tüm kış sabırla tek tek su bidonlarına topladığım yağmur suyunu içme suyu ile karıştırarak kullandım.

Neredeyse sezon sonu geliyor artık, yan komşularımızın da bahçelerine her gün göz atıyorum. Onların da saksılarda değişik sebzeler yetiştirdiğini görünce seviniyorum. Ama en büyük sevincim benim yetiştirdiklerimin daha sağlıklı bitkiler olması) Hele biberlerimin tadına doyum olmuyor. Komşularımın ve limon tuzu uygulamadığım tüm biberlerin alt yapraklarının çoğu sararmış durumda. Belki inanması güç ama uygulama yapmış olduğum biberler hala taze fide görünümünde.

Aynı uygulamayı domates fidelerimde de denedim ama biberlerdeki sonucu alamadım. İlk başlarda oldukça iyi göründüler, sonra uygulama yapmadığım diğer domates fidelerindeki gibi bazı hastalıklara kapıldılar.

Ayva çöğürlerinden hiç bahsetmek istemiyorum, aklıma geldikçe çok canım sıkılıyor. Sonuç tam bir fiyasko.

Aynı limon tuzu uygulamasını gündüz sefalarında denedim, bitkilerde bir tane çiçek kalmadığı gibi, uzun süre de tomurcuk oluşmadı. Uygulamayı sonlandırdım, şimdilerde yeni yeni çiçek tomurcukları veriyor.

Bu durumda her bitkinin yetişeceği optimum toprak Ph seviyesinin farklı olması da söz konusu olabilir. Amacım en azından 6,5- 7 aralığında nötr Ph seviyesini elde edip koruyabilmek. Bu seviyede iyi kötü pek çok şeyi yetiştirebiliyormuşuz. Ph ölçen test kağıdı kullanıyorum. Sonuçlar tam doğru olmasa da limon tuzu uygulaması ile saksı harçlarındaki Ph seviyesini 6- 6,5 olarak ölçtüm. Saçı kıbrıs uygulamalarını da daha sonra aktarayım artık

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön