View Single Post
Eski 15-08-2009, 20:48   #28
Lonicera
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Sanırım bilmeden bio fumigasyon yapmışım)) Saksı harçlarında uygulamaya çalıştığım solarizasyon öncesi, harç içerisine eklemiş olduğum birer büyük çuval kompost ve yanmış koyun gübresi aşağıdaki işleme çok yakın benzerlik gösteriyor.

BİO FUMİGASYON

Metil bromid gerek örtüaltı gerekse açık tarla yetiştiriciliğinde toprak kökenli hastalık ve zararlılara karşı mücadelede en çok kullanılan kimyasallardan birisidir. Ancak MeBr çevre kirliliği ve özellikle ozon tabakasına yaptığı olumsuz etkisinden dolayı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de aşamalı olarak yasaklanacakve200e yılından itibaren cI.~. toprak ilaçlamasında kullanımına izin verilmeyecektir.

Metil Bromür'ün kullanımı yasaklandıktan sonra örtüaltı yetiştiriciliği yapan üreticilerin mağdur olmaması için, MeBr'in yerine kullanabilecekleri alternatiflerden biride "Bio-fumigasyon" uygulamasıdır.

Bio-fumigasyon, kimyasal olmayan MeBr alternatiflerinin başında gelmektedir. Toprağa uygulanan organik maddelerin parçalanması sonucunda ortaya çıkan gazların ve sıcaklık artışının ortamdaki hastalık ve zararlı etmenlerine karşı toksik (zehir) etki göstermesine bio-fumigasyon denir.

Bio-fumigasyon işlemi nasıI yapılır?

- Uygulama yapılacak sera, topraktaki bir önceki sezondan kalan bitki artıkları temizlendikten sonra sulanmalıdır.

- Toprak tava gelince derin olarak işlenmelidir. Seçilen organik materyal toprağa serilerek bir alet yardımıyla karıştırıldıktan sonra toprak yüzeyi deliksiz, şeffaf ve temiz bir plastik örtü ile kapatılmalıdır. Örtü kenarları daha sonra toprağa iyice gömülmelidir. Örtü malzemesi ile toprak yüzeyi arasında hava keseleri oluşmamasına dikkat edilmelidir.

- Uygulama süresince toprağın nemli kalmasını sağlamak için plastik altına yerleştirilen damla sulama sistemi zaman zaman çalıştırılmalıdır. -Solarizasyon süresinin 4-6 hafta sürmesi yeterli kabul edilmesine rağmen toprağın alt katmanlarında yaşayan hastalık etmenlerine de etki etmesi için, bu süre uzatılması yararlıdır.Bio-fumigasyon işlemi sona erdikten sonra yeni bulaşmaları önlemek için toprak mutlaka yüzeysel olarak işlenmelidir.

Bio-Fumigasyonda Kullanabileceğimiz Materyaller

- Her türlü hayvan gübreleri (küçük, büyükbaş ve kümes hayvanları)

- Taze tahıl sapları (mısır, buğday, arpa)

- Lahanagiller (yeşil yaprak, sap ve kökleri)

Toprağa organik madde ilavesinin faydaları

-Toprağa ilave edilen organik maddenin ayrışması sırasında çıkan gazlar hastalık ve zararlı etmenlerine karşı zehir etkisi gösterir.

- Solarizasyonun etkisi artırır.

-Toprağın kimyasal ve fiziksel özelliklerini iyileştirir (su tutma kapasitesi, su geçirgenliği, havalandırma, toprağın agregat haline gelmesi gibi).

Toprakta mikrobiyolojik aktivitenin artmasını sağlar.


KAYNAK: http://www.kkgm.gov.tr/birim/ilac/me...r/bio_fumi.htm

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön