View Single Post
Eski 13-08-2009, 16:11   #8
emrezgi
Ağaç Dostu
 
emrezgi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 158
Horozibiğigiller familyasındandır. Anayurdu kesin olarak bilinmeyen Gomphrena cinsi bitkilerin Amerika ve Avustralya anakaraları ve Malezya’nın tropikal bölgelerinde 100 dolayında türü doğal olarak yetişmektedir. Bunlardan bahçe ve evlerimizde süs bitkisi olarak yetiştirilen G.globosa türünü kitabımıza örnek olarak alıyor ve bitkiyi kısaca Medine çiçeği diye adlandırıyoruz. Bu tür, 15-45 cm. boylanabilen, bir yıllık dayanıklı otsu bitkidir. Dikine uzayan sürgünleri kaba tüylüdür. Karşılıklı dizili, yeşil renkli ve düz kenarlı dar yaprakları vardır. Bitkinin mayıs ayından başlayarak güz ortalarına kadar açan 2,5 cm. kadar çaptaki ponpon biçimli çiçekleri çoğu kez mor ya da beyazdır.

Ama pembe, turuncu ya da sarı renkte çiçek açan bitkilere de rastlanır. Medine çiçeği bitkisi bahçe sınırlarında, duvar önlerinde ve evlerde pencere önüne konulan saksılarda güzel durur. Uzun boyluları kesme çiçek olarak kullanılır. Olgun çiçekli bitkiler kesilip demet edilerek baş aşağı edilip kurutulduğunda, kuru demet düzenlemelerinde kullanılabilir. Çünkü, bitkinin çiçekleri kuruduğunda renklerini çok güzel korur.

İSTEKLERİ VE ÜRETİMİ

Medine çiçeği bitkisi bol güneşli ve havadar ortamları; süzek (suyu iyi akıntılı) bahçe toprağını sever. Toprak tipi konusunda seçici değildir. Bitki, çok sıcak havalara bile dayanabilir. Üretimi tohumlarıyla yapılır. Tohumları ilkbaharda beklenen son donlardan altı hafta kadar önce kapalı mekanlardaki sıcak yastıklara ekilir. Burada 12-14 günde çimlenen ve sonra gelişen fideleri, ilkbaharda havalar ve toprak ısındığında bahçedeki yerlerine şaşırtılarak 20-30′ar cm. aralıklarla dikilir. Ya da bitkinin tohumları doğrudan doğruya bahçedeki yerlerine ilkbaharın sonlarına doğru aynı aralıklarla ekilir.

emrezgi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön