View Single Post
Eski 11-08-2009, 13:12   #29
Oğuz Alper
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-12-2008
Şehir: antalya
Mesajlar: 3,093
Sn.Jibuti;

İlginize ben teşekkür ederim.Sizlere faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana !!!

Topraksız çilek üretiminde dikkat edeceğimiz en önemli hususlardan birisi gübreleme programı. Vereceğimiz gübrelerin en ufak dozaj hatasında direk çilek fidelerimiz olumsuz tepki vereceklerdir.Topraklı üretimden daha hassastır.

Ben böyle bir üretimde ya sadece %100 perlit ya da %40 torf + %60Perlit kullanırdım. Yatay sistem ve dikey sistem de her ikisini de uygulayabilirsiniz.

Yatay sistem dikey sistemlere göre biraz daha amatör yetiştiriciler için daha uygun diye düşünüyorum.

Ancak dikey torbalama sisteminde 1 dönüm alana 50.000 fide dikilebileceği düşünüldüğünde ve iyi bir besleme ve hastalıklardan koruma sağlanarak alınabilecek tonaj hele turfanda döneminde inanılmaz bir gelir kaynağı olacaktır.

Antalya da bizler turfanda çilek dikim zamanını bu topraklı,topraksız eylül sonu ekim 10 a kadar gerçekleştiriyoruz.

Böylelikle hem çileğin aniden kardeşe yatmasına engel olduğumuz gibi kardeşlerin sırayla gelmesini sağlayarak turfanda dönemindeki meyve kalitesini üst seviyelerde tutuyoruz.

Turfanda çilek üretiminde bizler Antalya da herhangibir ısıtma yapmıyoruz. Ancak turfanda sebze yetiştirenler ısıtma yapmak durumunda kalıyorlar. Bu da çilek yetiştiriciliğinde diğer sebzelere nazaran ısı maliyetini ortadan kaldırıyor.

Ayrıca dikey sistemdeki topraksız tarım da çilek yetiştiriciliğinde hasat işçiliği ve ilaçlamanın daha da kolay olacağından ilaç ,gübre ve işçilik girdilerinin topraklı yetiştiricilikten mali açıdan daha uygun oluyor.

Gübreleme ve ec tüm bu detayların üretici tarafından iyici anlaşılıp irdelenmesi çok önemli. Hazır gübre programından ziyade bitkilerinize bakarak genel durumları çerçevesinde gübre programları yapılması çok önemlidir.

Seralarınızın içerisindeki havalandırma aparatları verime çok büyük artısı bulunmaktadır.

Umarım bir parça da olsa kısaca size yardımcı olabilmişimdir.

Topraksız turfanda çilek yetiştiriciliğinde mutlaka küçük ölçekte bu işi iyice öğrenip ve ondan sonra büyük üretime geçilmesi taraftarıyım.

Aksi taktirde yanlış uygulamalar ve hatalar yüzünden sonucu telafi olmayan durumlar meydana gelebilir. Sevgiler

Oğuz Alper Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön